Список на пријавени учесници за општинскиот натпревар по математика

Почитувани,

го објавуваме списокот на пријавени учесници на општинскиот натпревар по математика за:

Ве молиме, сите забелешки во однос на податоците од овој список испратете ги на sojuz.na.matematicari@gmail.com, најдоцна до 12 часот во петок, 19.02.2021 година.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Почитувани,

поради огромен интерес за учество на опшинскиот натпревар по математика за учениците од основното и средното образование, рокот за пријавување го продолжуваме до вторник, 16.02.2021 година до 23 часот и 59 минути.

Листата со пријавени учесници ќе ја објавиме во среда, 17.02.2021 година и сите забелешки ќе може да ги испратите до четврток, 18.02.2021 година до 23 часот и 59 минути.…

Прочитај повеќе

ПОТСЕТУВАЊЕ

Почитувани ученици, родители и ментори

ве потсетуваме дека сеуште трае пријавувањето за општинските натпревари и ПИ-ДЕН.

Крајниот рок за пријавување учесници на општинскиот натпревар за учениците од основното и средното образование е 12.02.2021 година, петок.

Пријавувањето за ПИ-ДЕН завршува на 6.03.2021 година, сабота.

Повеќе детали за начинот на реализација на секој од натпреварите ќе најдете на:

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Информации за натпреварите за основно образование 2020/2021

Почитувани ученици, колеги и родители, во прилог се информациите за општинскиот и регионалниот натпревар по математика за учениците од основните училишта во учебната 2020/2021 година.

Вашите поединечни прашања може да ги доставувате на smm.osnovno@gmail.com до претседателот на комисијата за општински, регионални и државни натпревари за основно образование, Трајче Ѓорѓијевски и до претседателот на СММ, проф.…

Прочитај повеќе

Информации за натпреварите за средно образование 2020/2021

Почитувани ученици, колеги и родители, во прилог се информациите за општинскиот и регионалниот натпревар по математика за учениците од средните училишта во учебната 2020/2021 година.

Вашите поединечни прашања може да ги доставувате на smm.sredno@gmail.com до претседателот на комисијата за општински, регионални и државни натпревари за средно образование, проф. д-р Анета Гацовска – Барандовска и до претседателот на СММ, проф.…

Прочитај повеќе

Одлука за реализација на натпреварите во учебната 2020/2021 година

УО на СММ на 29.12.2020 година донесе одлука со која се уредуваат сите активности на учесниците во натпреварите по математика за основно и средно образование во учебната 2020/2021 година.

Овие активности се во тесна врска со мерките на надлежните органи во Република Северна Македонија за спречување на внесување и ширење на вирусот CoVid-19.…

Прочитај повеќе

ПИ-ДЕН 2021

Почитувани,

Сојузот на математичари на Македонија во чест на меѓународниот ден на математиката, 14 март, организира математички државен електронски натпревар ПИ-ДЕН

Натпреварот, ќе се реализира со помош на компјутер, мобилен телефон, таблет или кој било друг уред со чија помош може да пристапите до електронската локација која ќе биде отворена два часа за секоја од категориите:

 • 1 одделение
 • 2 одделение
 • 3 одделение
 • 4 и 5 одделение
 • 6 и 7 одделение
 • 8 и 9 одделение
 • I и II година
 • III и IV година
 • 18+

Пријавувањето на натпреварувачите се врши на следниов линк и трае до 6 март 2021 година до 23 часот и 59 минути

Натпреварот започнува во 12 часот и трае 90 минути. Секој пријавен учесник на натпреварот ќе добие сертификат за учество и потврда за постигнатиот успех.…

Прочитај повеќе

Официјални резултати од Вториот меморијален натпревар и екипа за EGMO 2021

Во прилог се конечните резултати од Вториот меморијален натпревар Александар Блажевски – Цане. Им честитаме на сите натпреварувачи за успешниот настап и прикажаните солидни знаења.

Согласно постигнатите резултати, прикажани во следната табела, натпреварувачкиот дел од македонската екипа на овогодинешната Европска Женска Математичка Олимпијада (EGMO 2021) ќе го сочинуваат:

 • MKD 1 Марија Атанасова
 • MKD 2 Ивона Зикова
 • MKD 3 Јасна Илиева
 • MKD 4 Емилија Николовска

Водач на екипата e Д-р Анета Гацовска-Барандовска, а заменик-водач е Ерблина Зеќири. …

Прочитај повеќе

Резултати од Вториот меморијален математички натпревар „Александар Блажевски – Цане“

Викендов се одржа Вториот меморијален математички натпревар во знак на прерано починатиот македонски математичар и олимпиец Александар Блажевски – Цане. Учество зедоа 15 од најдобрите македонски натпреварувачи, а  конкуренцијата ја збогатија и 6 од најдобрите српски натпреварувачи. 
Во прилог се задачите со официјалните решенија и распределба на поени, прелиминарните резултати како и неколку фотографии кои ја доловуваат атмосферата од текот на натпреварот.…

Прочитај повеќе

Натпревари 2020/2021

Во врска со натпреварите по математика во учебната 2020/2021 година, Управниот одбор на СММ донесе одлука:

 • Општинските и регионалните натпревари за учениците од основно и средно образование ќе се одржат електронски
 • Државните натпревари за учениците од основното и средното образование, ќе се реализираат со физичко присуство, во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје.
Прочитај повеќе