Соопштение за завршниот тест на Есенската математичка школа 2023

Драги ученици,

Ве известуваме дека завршниот тест на Есенската математичка школа 2023 ќе се одржи на закажаниот термин, 2 декември 2023 година, сабота, во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје.

Учениците треба да бидат пристигнати до 9.30 часот, кога ќе почне распределбата на учениците во просториите предвидени за полагање на завршниот тест.…

Прочитај повеќе

Информација за формирање на е-училниците за настава на Школата за млади математичари 2023/2024

Драги ученици,

Ве информираме дека е-училниците (Google Classroom) за следење на наставата на Школата за млади математичари 2023/2024 се формирани и учениците се додадени во училниците. На пријавените ученици на школата им се пратени известувања по мејл со линк за пристап кон Google училниците.

Пробното вклучување е закажано за среда, 29.11.2023 со почеток во 19.00 часот, освен за учениците од 9 одделение за кои пробното вклучување ќе биде истиот ден со почеток во 19.30 часот.…

Прочитај повеќе

Продолжување на рокот за пријавување за Школата за млади математичари 2023/2024

Драги ученици,

Рокот за пријавување учество на Школата за млади математичари 2023/2024 е продолжен до 26.11.2023 година.

По завршување на рокот за пријавување, на платформата за е-учење ќе бидат формирани групите за следење на наставата, по што, во текот на следната недела, ќе биде и организирано пробно вклучување на платформата. Со настава почнуваме на 4 декември 2023 година.…

Прочитај повеќе

Европски Математички Куп

Почитувани,

локалната организација за Македонија на 12. издание на Европскиот Математички Куп е доверена на СММ. Станува збор за престижен меѓународен натпревар што во периодот 9-17 Декември 2023 ќе се одржува во повеќе држави ширум светот. Официјалната веб страна за EMC е https://emc.mnm.hr/.  

За учесниците од Македонија натпреварот ќе се одржи на 16.12.2023 во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје, со почеток во 10ч.…

Прочитај повеќе

Првите броеви на списанијата Нумерус и Сигма излегоа од печат

Почитувани

Ве известуваме дека излегоа првите броеви на списанијата НУМЕРУС и СИГМА за учебната 2023/2024 година. 

Нарачката како и сите информации околу подигнувањето на нарачните броеви може да се најдат на веб страната на СММ во формата:

Доколку сакате да ги подигнете вашите примероци од ПМФ, тоа може да го направите во просторијата 248, секој вторник од 13 до 16 часот, секоја среда од 13 до 14 часот или секој четврток од 12 до 15 часот.…

Прочитај повеќе

Трето соопштение за Четвртата меѓународна конференција за образованието по математика, физика и сродни науки

Почитувани колеги,

По четврти пат, ДФРМ и СММ, заедно со Природно – математичкиот факултет и Институтите за физика и математика, ја организираат Меѓународната конференција за образованието по математика, физика и сродни науки.

Јазик на конференцијата          англиски и македонски

Време на одржување                 24 – 26 ноември 2023

Место на одржување                  Природно-математички факултет во Скопје

 

Котизација              1200 денари за членови на СММ, ДФРМ и наставници по физика од

Република Србија и Република Бугарија

                                     1800 денари (за друг наставен кадар од основните и средните училишта)   

                                     2400 денари (за универзитетски кадар, вработени во образовни институции и     други)

Важни датуми (крајни рокови за испраќање)

                                    Пријава за учество

                                    (вклучува наслов и апстракт – google форма)*                 12.11.2023

                                   Плаќање котизација                                                                     12.11.2023

                                   Готов труд**                                                                                    24.12.2023          

*За пријавување пополнете ја следната google форма: https://forms.gle/3TAGnFKdvfUohfrx7

 

**Само презентираните трудови на конференцијата ќе бидат објавени во Зборникот на трудови на конференцијата.

Прочитај повеќе