Државен првак за шесто одделение

Почитувани,

на 10.06.2024 година, петок, на Природно-математичкиот факултет во Скопје се одржа дополнително тестирање за избор на државен првак за шесто одделение. Во прилог се задачите кои ги решаваа учениците.

Државен првак за шесто одделение се прогласува ученичката Андреа Јовановска од ООУ „Петар Поп Арсов“, Скопје.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Конечни резултати од ЈММО 2024

Почитувани,
Во прилог се конечните резултати и распределбата на медали на ЈММО 2024.
Избрана e екипата што ќе ја претставува нашата земја на 28. Јуниорска Балканска Математичка Олимпијада:
• Никола Стојковски, ученик во IX одделение при ООУ „Ѓорѓија Пулевски“, Аеродром, Скопје
• Дијар Адеми, ученик во VIII одделение при ПСУ „Јахја Кемал“, Карпош, Скопје
• Филип Калкашлиев, ученик во IX одделение при ООУ „Ѓорѓија Пулевски“, Аеродром, Скопје
• Андреј Тасиќ, ученик во IX одделение при ООУ „Ѓорѓија Пулевски“, Аеродром, Скопје
• Калина Грашкоска, ученик во VIII одделение при ОOУ „Кочо Рацин“, Центар, Скопје
• Теа Ангелова, ученик во IX одделение при ООУ „Гоце Делчев“ с.Василево, Струмица
Со нашите олимпијци ќе бидат:
• Петар Филиповски, како водач,
• Христина Митреска, како заменик водач.…

Прочитај повеќе

ЈММО 2024

Почитувани,

денес, во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје, се одржа XXVIII Јуниорска Македонска математичка олимпијада за учениците до 15.5 години. Во прилог се задачите и решенија со распределба на поени. 

Ви пренесуваме и дел од амбиентот:

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

ИЗБОР НА ДРЖАВЕН ПРВАК ЗА ШЕСТО ОДДЕЛЕНИЕ

Почитувани,

Ги известуваме учениците од 6 одделение кои на државниот натпревар имаа по 100 поени дека тестирањето за избор на државен првак ќе се одржи на 10 јуни 2024 година во 10 часот во просториите на ПМФ.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Информација за државни прваци од средно образование

Почитувани,

Државните прваци за средно образование се:

Прва година – Ивано Божиновски, Математичко – информатичка гимназија, Скопје

Втора година – Марко Серафимовски, ПСУ Јахја Кемал – Карпош, Скопје

Трета година – Алексиј Тасиќ, ПСУ Јахја Кемал – Карпош, Скопје

Четврта година – Емилија Николовска, Математичко – информатичка гимназија, Скопје

Првакот во втора година е одреден согласно подобрите резултати на ММО 2024.…

Прочитај повеќе

Информација ЈММО 2024

Почитувани,

Поради згуснатиот распоред на државните натпревари по повеќе предмети ЈММО 2024 се одложува за 05.06.2024 година.

Сите учесници на ЈММО треба да бидат пред ПМФ најдоцна до 9 часот и 30 минути.

Заради дополнително тестирање за државен првак за 6 одделение, ве известуваме дека во истото време треба да дојдат и сите ученици од 6 одделение кои на Државниот натпревар за основно образование имаа по 100 поени.…

Прочитај повеќе

Екипа за ИМО 2024

Почитувани,

Во прилог се збирно конечните резултати од ММО 2024, изборните тестови за БМО 2024 и ИМО 2024, и бонус поените од БМО. Со оглед дека третопласираниот ученик, Јан Стојановски, реши да се откаже од учество на ИМО со цел да се фокусира на претстоечките меѓународни натпревари по физика, македонската екипа за овогодинешната меѓународна математичка олимпијада е:

МКД 1 Дамјан Давков
МКД 2 Алексиј Тасиќ
МКД 3 Никола Цветаноски
МКД 4 Леонид Тодороски
МКД 5 Бранко Јангеловски
МКД 6 Ивано Божиновски

Им посакуваме успех!…

Прочитај повеќе

Информации за ЈММО

Почитувани,

Ве известуваме дека Јуниорската македoнска математичка олимпијада (ЈММО) 2024 ќе се одржи на 29 мај 2024 година со почеток во 10 часот во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје.

На ЈММО се покануваат сите ученици кои имаат:

– прва награда во 7 одделение,

– прва или втора награда во 8 одделение,

– прва, втора или трета награда во 9 одделение.…

Прочитај повеќе

Изборен тест за ИМО

Почитувани,

викендов (11-12.5) се одржа изборниот тест за формирање екипа која ќе нé претставува на ИМО 2024 (https://www.imo2024.uk/).

Во прилог се задачите кои натпреварувачите ги решаваa вчера и денес во период од по 4.5 саати на Природно-математичкиот факултет во Скопје:

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Државен натпревар по математика за основно образование 2024

Почитувани,

Денес, 11 мај 2024 година, со почеток од 10 часот, во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје се одржа XLIX Државен натпревар по математика за учениците од основното образование.

Во прилог се задачите и решенијата од натпреварот.

Kонечните резултати од XLIX Државен натпревар по математика за учениците од основното образование, по одделенија се следните:

Државни прваци по одделенија се:
7 одд – Огнен Арсевски, OОУ „Свети Кирил и Методиј“, Свети Николе 
8 одд – Филип Хаџи – Велков, ОOУ „Димитар Миладинов“ , Центар, Скопје
9 одд – Никола Стојковски, ООУ „Ѓорѓија Пулевски“, Аеродром, Скопје

Државниот првак за шесто одделение ќе се одреди по дополнителното тестирање на учениците кои имаат освоено по 100 поени на државниот натпревар.…

Прочитај повеќе