Информација за ЈММО 2023

Почитувани,

Ве известуваме дека Јуниорската македoнска математичка олимпијада (ЈММО) 2023 ќе се одржи на 9 јуни 2023 година со почеток во 10 часот во Хемискиот амфитеатар, ПМФ, долна зграда. 

На ЈММО се покануваат сите ученици кои имаат:
– прва награда во 7 одделение, 
– прва или втора награда во 8 одделение, 
– прва, втора или трета награда во 9 одделение. …

Прочитај повеќе

Екипа за ИMO 2023

Почитувани,

Во прилог се збирно конечните резултати од ММО 2023, изборните тестови за БМО 2023 и ИМО 2023, и бонус поените од БМО, согласно кои македонската екипа за овогодинешната меѓународна олимпијада е:


МКД 1 Дамјан Давков
МКД 2 Алексиј Тасиќ
МКД 3 Никола Спировски
МКД 4 Никола Цветаноски
МКД 5 Јан Стојановски
МКД 6 Бранко Јангеловски

Им посакуваме успех!…

Прочитај повеќе

Изборен тест за ИМО

Почитувани,

викендов (20-21.5) се одржа изборниот тест за формирање екипа која ќе нé претставува на ИМО 2023 (https://imo2023.jp/en/).

Во прилог се задачите кои натпреварувачите ги решаваa вчера и денес во период од по 4.5 саати на Природно-математичкиот факултет во Скопје:

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Конечни резултати од Државниот натпревар за основно образование

Почитувани,

конечните резултати од државниот натпревар по математика за учениците од основното образование, по одделенија се следните:

Државни прваци по одделенија се:
7 одд – Валентино Атанасоски, ОOУ „Кочо Рацин“ , Центар, Скопје
8 одд – Никола Стојковски, ООУ „Ѓорѓија Пулевски“, Аеродром, Скопје 
9 одд – Ивано Божиновски, ООУ „Ѓорѓија Пулевски“, Аеродром, Скопје

Државниот првак за шесто одделение ќе се одреди по дополнителното тестирање на учениците кои имаат освоено по 100 поени на државниот натпревар.…

Прочитај повеќе

Трето-дополнето соопштение за Седмиот македонски математички конгрес

Почитувани колеги,

Ни претставува посебно задоволство да Ве поканиме на VII Македонски математички конгрес, во организација на Сојузот на математичарите на Македонија. 

Конгресот ќе се одржи во Хотел Дрим, Струга, во периодот 27 –30 јуни, 2023 година.

Ова е одлична можност за истражувачи од различни области на математиката да дискутираат за напредокот во науката, да споделуваат идеи и да ја промовираат меѓународната соработка.…

Прочитај повеќе

Прелиминарни резултати од Државниот натпревар за основно образование

Почитувани,

прелиминарните резултати од Државниот натпревар за основно образование се:

Приговорите може да се поднесат со пополнување на следната форма до 15.05.2023 година во 21 часот.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Задачи и решенија од Државниот натпревар за основно образование

Почитувани,

денес со почеток од 10 часот, се одржа XLVIII Државен натпревар по математика за учениците од основното образование.

Во прилог се задачите и решенијата од натпреварот.

Прелиминарните резултати ќе бидат објавени во текот на денот на smm.org.mk.

Приговорите може да се испратат дополнително по објавување на резултатите.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Македонија е една од трите држави со златен медал на БМО 2023

Почитувани,

Сакаме да ве информираме за најголемиот успех на Македонската репрезентација на Балканската математичка олимпијада досега.

На јубилејната 40та Балканска математичка олимпијада, Македонија остварува нов рекорд. За прв пат се освоени шест медали меѓу кои еден златен, еден сребрен и четири бронзени медали. Златниот медал е освоен од Никола Спировски, сребрениот е од Дамјан Давков, а бронзените од Јан Стојановски, Алексиј Тасиќ, Никола Цветаноски и Алек Танаскоски.…

Прочитај повеќе

Информациja за изборниот тест за ИМО

Тестот за избор на македонската екипа за ИМО 2023 ќе се одржи следниот викенд 20-21. мај во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје. 

Учесниците е потребно да бидат пред факултетската зграда најдоцна во 9 часот и 30 минути.

Во секој од двата дена, натпреварот ќе започнува во 10 часот.…

Прочитај повеќе

Започна БМО 2023

Почитувани,

Во периодот од 8 ми до 13 ти мај во Анталија, Турција ќе се одржи 40 тата Балканска математичка олимпијада.

На годинешната БМО, покрај 11 те официјални репрезентации, ќе учествуваат уште 12 гостински репрезентации. Нашата земја ќе учествува по 30 ти пат, а ќе ја претставуваат:
МКД 1 Дамјан Давков
МКД 2 Алексиј Тасиќ
МКД 3 Јан Стојановски
МКД 4 Никола Цветаноски
МКД 5 Никола Спировски
МКД 6 Алек Танаскоски

Лидер Никола Велов
Заменик лидер Петар Филиповски
.…

Прочитај повеќе