Започна ЈБМО 2022!

Почитувани,

екипата што ќе ја претставува нашата земја на 26. Јуниорска Балканска Математичка Олимпијада:

 • Дамјан Давков, ученик во IX одделение при ООУ „Ванчо Прке“-Штип
 • Димитар Фидановски, ученик во I година при ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 • Марко Митевски, ученик во IX одделение при ООУ „Кирил Пејчиновиќ“, Кисела Вода, Скопје   
 • Марко Серафимовски, ученик во IX одделение при ООУ „Владо Тасевски“, Карпош, Скопје
 • Нина Ламева, ученичка во IX одделение при ООУ „Браќа Миладиновци“, Аеродром, Скопје
 • Леонид Тодороски, ученик во IX одделение при ООУ „Григор Прличев“-Охрид

заедно со Делчо Лешковски, како водач и Анастасија Трајанова, како заменик водач, го започна патувањето до Сараево, Босна и Херцеговина.…

Прочитај повеќе

Избран е тимот за ИЕО

Почитувани,

во саботата, 25.06.2022, во просториите на ПМФ – Скопје, се одржа вториот селекционен натпревар за меѓународната економска олимпијада.

Петтата  меѓународна економска олимпијада, ќе се одржи во периодот 26.07 – 1.08.2022 година, онлајн, во организација на SKT Educational Group and Xi’an Jiantong-Liverpooл Универзитетот во Кина.

Македонскиот тим, кој за прв пат ќе ја претставува нашата држава на ова меѓународно натпреварување се состои од петчлен тим во состав: 

1.…

Прочитај повеќе

Дополнителни информации за проектот „Математички институт за научно-истражувачки подмладок“

Почитувани,

рокот за поднесување на трудовите за Ученичката конференција по математика и информатика се продолжува до 30.09.2022 година, петок.

Сите детали околу изработката на трудот може да ги најдете овде.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Прогласување државни прваци за основно образование

Почитувани,

на 7.06.2022 година, вторник, на Природно-математичкиот факултет во Скопје се одржа дополнително тестирање за избор на државен првак за шесто одделение. Во прилог се задачите кои ги решаваа учениците.

Државен првак за шесто одделение се прогласува ученикот Валентино Атансоски од ООУ „Кочо Рацин“, Скопје.

Државен првак за осмо одделение се прогласува ученикот Лео Нелоски од ООУ „Григор Прличев“, Охрид.…

Прочитај повеќе

Конечни резултати од ЈММО2022

Почитувани,

Во прилог се конечните резултати и распределбата на медали на ЈММО 2022.

Избрана e екипата што ќе ја претставува нашата земја на 26. Јуниорска Балканска Математичка Олимпијада:

 • Дамјан Давков, ученик во IX одделение при ООУ „Ванчо Прке“-Штип
 • Димитар Фидановски, ученик во I година при ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 • Марко Митевски, ученик во IX одделение при ООУ „Кирил Пејчиновиќ“, Кисела Вода, Скопје   
 • Марко Серафимовски, ученик во IX одделение при ООУ „Владо Тасевски“, Карпош, Скопје
 • Нина Ламева, ученичка во IX одделение при ООУ „Браќа Миладиновци“, Аеродром, Скопје
 • Леонид Тодороски, ученик во IX одделение при ООУ „Григор Прличев“-Охрид

Со нашите олимпијци ќе бидат:

 • Делчо Лешковски, како водач,
 • Анастасија Трајанова, како заменик водач.
Прочитај повеќе

Прелиминарни резултати од ЈММО2022

Почитувани,

Комисијата за Македонска математичка олимпијада за учениците до 15,5 години и меѓународни натпревари за учениците до 15,5 години ги прегледа решенијата на олимпијците и ја подготви следната листа со

прелиминарни резултати од ЈММО2022

Приговорите на резултатите испратете ги на Делчо Лешковски dleskovski@gmail.com во текот на денешниот ден (07.06.2022) најдоцна до 21.15 часот.…

Прочитај повеќе

ЈММО2022

Почитувани,

Денес, 07.06.2022, во просториите на ПМФ со почеток во 10 часот се одржа дваесет и шестата Јуниорската Македонска Математичка Олимпијада (ЈММО 2022).

Во прилог се задачите и решенијата на задачите од овој натпревар.

Прелминарните резултати очекувајте ги на интернет страницата на СММ smm.org.mk во текот на денешниот ден најрано во 18 часот.…

Прочитај повеќе

SEEMOUS 2022

Почитувани,

на Меѓународниот студентски натпревар SEEMOUS 2022, студентот Лука Хаџи Јорданов, освои сребрен медал.

Натпреварот се одржа во периодот од 27.05.2022 до 1.06.2022 година во Палиќ, Србија, а водач беше  проф. д-р Никита Шекутковски од ПМФ.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе