Информација за Државен натпревар за средно образование

Почитувани,

традиционално, домаќин на Државниот натпревар за учениците од средните училишта е Природно-математичкиот факултет и Институтот за математика.

Се молат учесниците на натпреварот, да бидат пред зградата на ПМФ, во сабота, 1 април 2023 година, најдоцна во 9.30 часот.


Од Комисијата за општински, регионални и државни натпревари.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Информација за ММО

Почитувани,

ве известуваме дека XXX. Македонската математичка олимпијада за учениците од средно образование, ќе се одржи на 09.04.2023 година, недела, во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје.

УО на СММ донесе посебен правилник за реализација на 30. Македонска математичка олимпијада и избор на екипите за меѓународните натпревари за учебната 2022/2023 за средно образование.…

Прочитај повеќе

Конечни резултати од Регионалниот натпревар за основно

Почитувани,

конечните резултати од 41 Регионален натпревар по математика за учениците од основното образование, одржан на 4 март 2023 година, по одделенија се:

Право на учество на Државниот натпревревар имаат учениците од 6,7,8 и 9 одделение кои освоиле најмалку 3 награда на Регионалниот натпревар. …

Прочитај повеќе

Информации за ПИ-ДЕН 2023

Почитувани натпреварувачи,

до 9:30 часот на електронска пошта ќе ви стигне линк до задачите од Државниот електронски натпревар ПИ 2023.

Системот за прифаќање одговори ќе биде отворен во времетраење од 2 часа за секоја категорија:

  • 1,2,3,4 и 5 одделение, има пристап до системот во 10 часот 
  • 6,7,8 и 9 одделение, има пристап до системот во 12 часот
  • I, II, III и IV година, има пристап до системот во 14 часот 
  • 18+ , има пристап до системот во 16 часот 

Како потсетување, сите задачи имаат решение природен број или нула.…

Прочитај повеќе

Резултати од SEEMOUS 2023

На 12 март 2023 заврши 17. Mатематичка олимпијада за студенти од Југоисточна Европа со меѓународно учество (SEEMOUS 2023) во организација на Сојузот на математичари на Македонија (СММ), Природно-математичкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и Математичкото друштво на Југоисточна Европа (MASSEE) која се одржа од 7 до 12 март во Струга, Македонија.…

Прочитај повеќе

Започна SEEMOUS 2023

SEEMOUS 2023

Struga, North Macedonia

7–12 March 2023

На 8 март 2023 година, во хотелот Дрим во Струга, започна 17. Mатематичка олимпијада за студенти од Југоисточна Европа со меѓународно учество (SEEMOUS 2023) во организација на Сојузот на математичари на Македонија (СММ), Природно-математичкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и Математичкото друштво на Југоисточна Европа (MASSEE).…

Прочитај повеќе

Конечни резултати од регионалниот натпревар за средно

Почитувани ученици, колеги ментори и родители,

во прилог се конечните резултати од XLVI Регионален натпревар по математика за учениците од средните училишта. На сите ученици им честитаме за постигнатиот успех и им посакуваме уште поуспешни настапи на следните натпревари.

Право на учество на Државниот натпревар, кој ќе се одржи на 1.04.2023 година, остварија учениците со најмалку 55 поени, односно со најмалку освоена трета награда. …

Прочитај повеќе