Информации за регионалниот натпревар за основно образование

Почитувани,

во прилог е список на домаќини за 41-от Регионален натпревар по математика за основните училишта.

Само како потсетување, регионалниот натпревар ќе се одржи на 4.3.2023 година, сабота, со почеток од 10 часот.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

ПИ-ДЕН 2023

Почитувани,

Државниот електронски натпревар ПИ-ДЕН ќе се одржи на 19.03.2023 година, недела, со почеток во 10 часот.

Задачите имаат логички карактер, одговараат на возрасната група на која се однесуваат и организирани се во три групи со различна тежина од 1, 2 и 3 поени, соодветно. (подетално)

Натпреварот трае 90 минути. Секој пријавен учесник на натпреварот ќе добие сертификат за учество и потврда за постигнатиот успех.…

Прочитај повеќе

Информации за регионалниот натпревар за средно образование

Почитувани,

во прилог е список на домаќини за 46-тиот Регионален натпревар по математика за средните училишта.

Заради поедноставна организација и точност во бројките на присутни колеги на натпреварот, се молат менторите да го потврдат своето присуство кај домаќините на дадените e-mail адреси. 

Само како потсетување, регионалниот натпревар ќе се одржи на 4.3.2023 година, сабота.…

Прочитај повеќе

Меѓународен ден на математиката

Почитувани,

МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА МАТЕМАТИКАТА, International Day of Mathematics (IDM) е 14. март, а тој ден е познат уште и како „Денот на Пи“.

Датумот е така одбран поради првите две цифри на најпознатата математичката константа Пи,

π = 3,14…. (3 – третиот месец март, 14-от ден во месецот)

Денот на Пи се слави низ целиот свет, а оваа година темата е
МАТЕМАТИКА ЗА СЕКОГО  (Mathematics for Everyone)

Ги повикувам сите колеги математичари коишто сакаат да го одбележат денот во нашата земја, да организираат некаков математички евент во основните и средните училишта.…

Прочитај повеќе

Информации за регионалниот натпревар

Почитувани,

Регионалниот натпревар по математика за учениците од основното и средното образование ќе се одржи на 4.3.2023 година, сабота.

Во прилог е известувањето и поканата за домаќини на регионалниот натпревар. 

Секој ученик треба задолжително да го потврди своето учество со пополнување на оваа пријава:

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Конечни резултати од општинскиот натпревар за основно образование

Почитувани,

во прилог се резултатите од општинскиот натпревар по математика за учениците од основното образование:

По општини, постигнати се следните резултати:

АеродоромАрачиновоБеровоБитолаБогданци
БоговињеБосиловоБрвеницаБутелВаландово
ВасилевоВевчаниВелесВиницаВрапчиште
Гази БабаГевгелијаГостиварГрадскоДелчево
Демир КапијаДемир ХисарДојранДолнениЃорче Петров
ЗелениковоЗрновциИлинденЈегуновцеКавадарци
КарбинциКарпошКисела ВодаКичевоКочани
КратовоКрива ПаланкаКривогаштаниКрушевоКуманово
ЛипковоЛозовоМакедонска
Каменица
МогилаНеготино
НовациНово СелоОхридПехчевоПрилеп
ПробиштипРадовишРанковцеРесенРосоман
Свети НиколеСопиштеСтругаСтрумицаТеарце
ТетовоЦентар ЖупаЦентарЧаирЧашка
Чешиново и
Облешево
Чучер СандевоШтип

Право на учество на регионалниот натпревар кој ќе се одржи на 4.03.2023 остварија сите ученици со освоени најмалку 30 поени. …

Прочитај повеќе

Конечни резултати од општинскиот натпревар за средно образование

Почитувани,

во прилог конечните резултати од општинскиот натпревар по математика за учениците од средното образование, групирани по региони.

Право на учество на регионалниот натпревар кој ќе се одржи на 4.03.2023 остварија сите ученици со освоени најмалку 40 поени

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Дополнителни информации за општинскиот натпревар

Почитувани ученици и нивни ментори,

завршија подготовките за реализација на општинскиот натпревар за учените од основното и средното образование.

До сите домаќини, испратени се материјали кои се потребни за одржување на натпреварот.

Ве молиме, во сабота, 4.02.2023 година, во периодот од 9 до 9:30 часот, да бидете пред соодветното:

За сите дополнителни информации може да се обратите на sojuz.na.matematicari@gmail.com

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе