НОЕМВРИ МЕСЕЦ НА НАУКАТА 2024

Почитувани,

Ве известуваме дека во текот на месец ноември 2024 година, на Природно-математичкиот факултет во Скопје по четврти пат ќе се одржи манифестацијата за популаризација на природните науки и математиката „Ноември – Месец на науката“ 2024 во организација на Сојузот на математичари на Македонија (СММ), Македонското географско друштво (МГД), Македонското биолошко друштво (МБД), Сојузот на хемичарите и технолозите на Македонија (СХТМ) и Природно-математичкиот факултет (ПМФ) во Скопје. …

Прочитај повеќе

Освоивме медали на ЈБМО 2024

Почитувани,

На 28. Јуниорска балканска математичка олимпијада Македонија освои 2 бронзени медали и 1 пофалница. Бронзените медали ги освоија Никола Стојковски и Андреј Тасиќ, а со пофалница се закити Теа Ангелова. На ЈБМО 2024 Македонија ја претставуваа и Дијар Адеми, Филип Калкашлиев и Калина Грашкоска. Водач на тимот е Петар Филиповски, а заменик водач Христина Митреска.…

Прочитај повеќе

Се одржа Втората Македонска економска олимпијада

Почитувани,

На 12.06.2024 година, во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје се
одржа Втората Македонска економска олимпијада. Од 36 ученици од првата селекција, на
олимпијадата се пласираа дваесет ученици кои ги измерија силите во делови од финансиска
математика, финансиска писменост, економија и примена на математиката во моделирање на
економски процеси.
Од најдобрите го формиравме и тимот кој ќе не претставува на Седмата меѓународна
економска олимпијада, која ќе се одржи во Хонг – Конг, во периодот 22-31.07.2024.…

Прочитај повеќе

Математичка работилница „Школа за млади математичари 2023/2024“

Крајот на Школата за млади математичари 2023/2024 го одбележавме со математичка работилница за најмладите, учениците од 4 и 5 одделение, која се одржа денес, 18.06.2024, во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје.

Темата на работилницата беше „СОМА сложувалка“ која учениците сами ја изработија и потоа составуваа фигури според дадена слика. Организиравме и мал натпревар во составување на фигури на кој победи Бојана Мазнова V одд.…

Прочитај повеќе

Државен првак за шесто одделение

Почитувани,

на 10.06.2024 година, петок, на Природно-математичкиот факултет во Скопје се одржа дополнително тестирање за избор на државен првак за шесто одделение. Во прилог се задачите кои ги решаваа учениците.

Државен првак за шесто одделение се прогласува ученичката Андреа Јовановска од ООУ „Петар Поп Арсов“, Скопје.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Излезе третиот број на е-списанието Диофант

Почитувани,

Ве известуваме дека излезе третиот број на е- списанието за додатна настава по математика „Диофант“. Списанието излегува повремено и по потреба и е со слободен пристап. Кон броевите на списанието „Диофант“ може да пристапите од страницата на списанието на следниот линк.

Од Уредниците на списанието …

Прочитај повеќе

Конечни резултати од ЈММО 2024

Почитувани,
Во прилог се конечните резултати и распределбата на медали на ЈММО 2024.
Избрана e екипата што ќе ја претставува нашата земја на 28. Јуниорска Балканска Математичка Олимпијада:
• Никола Стојковски, ученик во IX одделение при ООУ „Ѓорѓија Пулевски“, Аеродром, Скопје
• Дијар Адеми, ученик во VIII одделение при ПСУ „Јахја Кемал“, Карпош, Скопје
• Филип Калкашлиев, ученик во IX одделение при ООУ „Ѓорѓија Пулевски“, Аеродром, Скопје
• Андреј Тасиќ, ученик во IX одделение при ООУ „Ѓорѓија Пулевски“, Аеродром, Скопје
• Калина Грашкоска, ученик во VIII одделение при ОOУ „Кочо Рацин“, Центар, Скопје
• Теа Ангелова, ученик во IX одделение при ООУ „Гоце Делчев“ с.Василево, Струмица
Со нашите олимпијци ќе бидат:
• Петар Филиповски, како водач,
• Христина Митреска, како заменик водач.…

Прочитај повеќе

ЈММО 2024

Почитувани,

денес, во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје, се одржа XXVIII Јуниорска Македонска математичка олимпијада за учениците до 15.5 години. Во прилог се задачите и решенија со распределба на поени. 

Ви пренесуваме и дел од амбиентот:

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

ИЗБОР НА ДРЖАВЕН ПРВАК ЗА ШЕСТО ОДДЕЛЕНИЕ

Почитувани,

Ги известуваме учениците од 6 одделение кои на државниот натпревар имаа по 100 поени дека тестирањето за избор на државен првак ќе се одржи на 10 јуни 2024 година во 10 часот во просториите на ПМФ.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе