Меѓународна конференција за образованието по математика, физика и сродни науки

Почитувани,

во периодот од 6-8 мај 2022 година, ќе се одржи Меѓународната конференција за образование по математика, физика и сродни науки, во организација на:

  • Сојуз на математичари на Македонија (СММ)
  • Друштво на физичарите на Република Македонија (ДФРМ)
  • Институт за математика при ПМФ во Скопје
  • Институт за физика при ПМФ во Скопје
  • Природно-математички факултeт при Универзитетот „Св.
Прочитај повеќе

Конечни резултати од општинскиот натпревар

Почитувани,
по разгледување на приговорите ова се конечните резултати од општинскиот натпревар по математика за учениците од основното и средното образование:

Право на учество на Регионалниот натпревар имаат сите ученици кои освоиле најмалку 30 поени на општинскиот натпревар.…

Прочитај повеќе

ПИ-ДЕН 2022

Почитувани,

Државниот електронски натпревар ПИ-ДЕН ќе се одржи на 13.03.2022 година, недела, со почеток во 10 часот.

Задачите имаат логички карактер, одговараат на возрасната група на која се однесуваат и организирани се во три групи со различна тежина од 1, 2 и 3 поени, соодветно. (подетално)

Натпреварот трае 90 минути. Секој пријавен учесник на натпреварот ќе добие сертификат за учество и потврда за постигнатиот успех.…

Прочитај повеќе

Првични резултати од општинскиот натпревар за учебната 2021/2022 година

Почитувани,

општинскиот натпревар за учениците од основното и средното образование се одржа на 19.02.2022 година, сабота, електронски.

Задачите и конечните решенија на задачите се:

Комисиите за натпревари ги подготвија следните првични резултати:

Приговор за општинскиот натпревар, до соодветните комисии, може да се поднесе преку следниве форми:

Приговорите може да се испратат до 21.02.2022 година, понеделник до 23:30 часот.…

Прочитај повеќе

Меѓународен ден на математика

МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА МАТЕМАТИКАТА, International Day of Mathematics (IDM) е 14. март, а тој ден е познат уште и како „Денот на Пи“. Датумот е така одбран поради првите две цифри на најпознатата математичката константа Пи, π = 3,14…. Денот на Пи се слави низ целиот свет, а оваа година темата е МАТЕМАТИКАТА ОБЕДИНУВА.…

Прочитај повеќе

Упатство за спроведување на општинските натпревари по математика

Почитувани,

натпреварот ќе се одржи на 19.02 со почеток во 10.00 часот на платформата Microsoft Teams, со пополнување на google форма. Кон формата ќе пристапите на означеното место директно на страната на СММ, на https://smm.org.mk/ страната за секое одделение и клас пооделно. Внимателно читајте ги упатствата за пополнување на формата.

Учениците се распределени во групи за надгледување.…

Прочитај повеќе

Список од пријавени ученици за општински натпревар во 2021/2022 година

Почитувани,

неопходно е, заради успешна организација и реализација на натпреварот, сите ученици од државните училишта, да достават email адреси од schools.mk.

Ве молиме, проверете ги податоците кои ќе ги најдете во списоците со пријавени ученици. Оние ученици кои сеуште не испратиле своја адреса, треба да го направат тоа  во најкус можен рок, заклучно со вторник, 15.02.2022 година во 12 часот.…

Прочитај повеќе

Излезе од печат вториот број на списанијата

Почитувани,

излегоа од печат вторите броеви на математичките списанија „Нумерус“ и „Сигма“ и веќе се испратени на вашите адреси.

Подолу може да ја погледнете содржината на списанијата.

Продолжуваме со подготовка на останатите два броја и тие наскоро ќе се најдат пред вас.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Информација за општинските натпревари по математика

Почитувани,

заради големиот интерес за учество на општинските натпревари по математика за учениците од основното и средното образование, одлучивме рокот за пријавување да го продолжиме за два дена т.е. заклучно со 9.02.2022 година, среда, во 22 часот.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Пристигна новиот број на Математички Билтен

Почитувани колеги,

Објавен е вториот број од 45. издание, односно LXXI издание, на списанието Матeматички Билтен за 2021 година, т.е. книга 45 (LXXI) број 2 (2021). Заинтересираните можат да го погледнат изданието на официјалната интернет страница, т.е. на следниот линк: https://bilten.smm.org.mk/?page_id=268или на http://im-pmf.weebly.com/matematicki-bilten—papers-2021-2030.html

Во оваа прилика Ве покануваме да поднесете свој оригинален научен труд за објавување во некој од следните два броја за 2022 година: Книга 46 (LXXII) бр.…

Прочитај повеќе