УБАВИ ВЕСТИ ОД БМО 2024

Почитувани,

Сакаме да ве информираме за успешниот настап на Македонската репрезентација на 41. Балканска математичка олимпијада. На овогодинешното издание на овој престижен меѓународен собир на млади математички умови учествуваа вкупно 138 натпреварувачи, од 22 држави од три континенти. Македонската репрезентација освои два сребрени медали, два бронзени медали и две пофалници.…

Прочитај повеќе

Екипа за БMO 2024

Почитувани,

Во прилог се конечните резултати од изборниот тест одржан вчера и збирно конечните резултати од ММО 2024 и изборниот тест за БМО 2024, согласно кои македонската екипа за овогодинешната балканијада е:

МКД 1 Дамјан Давков
МКД 2 Алексиј Тасиќ
МКД 3 Јан Стојановски
МКД 4 Никола Цветаноски
МКД 5 Леонид Тодороски
МКД 6 Емилија Николовска

Им посакуваме успех!…

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

EGMO 2024

Почитувани,

Во периодот 11 – 17.04.2024, нашиот национален тим во состав Емилија Николовска, Миша Веселински, Сара Тошевска и Нина Ламева, успешно се претстави на 13тата Европска женска математичка олимпијада. ЕГМО 2024 се одржа во Цхалтубо, Грузија. Учествуваат 54 земји од кои 37 од Европа и 17 надвор од континентот. Нашиот тим екипно го освои 24тото место во конкуренција на Европските земји.…

Прочитај повеќе

Изборен тест за БМО 2024

Почитувани,

денес, во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје, се одржа изборниот тест за 41. Балканска Математичка Олимпијада. Во прилог се задачите и решенија со распределба на поени. Ви пренесуваме и дел од амбиентот на тестирањето:

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Информациja за изборниот тест за БМО

Почитувани,

Тестот за избор на македонската екипа за БМО 2024 ќе се одржи оваа недела 21. април во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје.

Учесниците е потребно да бидат пред влезот на факултетската зграда најдоцна во 9 часот и 30 минути.

Натпреварот ќе започне во 10 часот.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Известување за МЕО 2024

Почитувани,

со огромно задоволство Ве известуваме дека оваа година СММ ја организира Втората Македонска Економска Олимпијада (МЕО) за учениците од средното образование.

Тестирањето за квалификации на МЕО ќе се одржи online на 10.5.2024 година. Квалификационите тестови ќе бидат составени од прашања и задачи во согласност со темите кои се обработуваат по предметите економија и математика (финансиска математика), од учебниците во средното образование.…

Прочитај повеќе

Конечни резултати од ММО 2024

Почитувани,
во прилог се конечните резултати од 31. Македонска математичка олимпијада.

Честитки до сите учесници за прикажаните знаења. 

Тестот за избор на македонската екипа за БМО 2024 ќе се одржи на 21. април (недела). Подетални информации во текот на следните денови.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

ММО 2024

Почитувани,

денес, во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје, се одржа XXXI Македонската математичка олимпијада за учениците од средно образование. Во прилог се задачите и решенија со распределба на поени. Ви пренесуваме и дел од амбиентот на XXXI Македонска математичка олимпијада:

Прочитај повеќе