Европски Математички Куп

Почитувани,

локалната организација за Македонија на 12. издание на Европскиот Математички Куп е доверена на СММ. Станува збор за престижен меѓународен натпревар што во периодот 9-17 Декември 2023 ќе се одржува во повеќе држави ширум светот. Официјалната веб страна за EMC е https://emc.mnm.hr/.  

За учесниците од Македонија натпреварот ќе се одржи на 16.12.2023 во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје, со почеток во 10ч.…

Прочитај повеќе

Македонскиот тим донесе бронзен медал од IEO2023

Почитувани,

Во периодот 25.07 – 2.08.2023, се одржа Шестата меѓународна економска олимпијада на која Македонија зеде учество по втор пат. На олимпијадата учествуваат 50 тимови од 48 земји од светот. Учениците се натпреваруваа во три дела, тест од економија, игра за финансиска писменост и бизнис студија. Олимпијадата се одржа во хибриден формат, дури 15 тима оваа година беа собрани на едно место, во Волос – Грција.…

Прочитај повеќе

Согледувања од ИМО 2023

Годинава најпрестижниот светски математички натпревар, 64. Интернационална математичка олимпијада (ИМО 2023), се одржа во Чиба, Јапонија, во периодот 3-13 јули. Млади умови од целиот свет се натпреваруваа во решавање на шест математички проблеми во текот на два натпреварувачки дена. Магичниот број (целосно решение) кон кој се стреми секој од натпреварувачите изнесува 7 (поени по задача).…

Прочитај повеќе

ИМО2023: едно злато, едно сребро, две бронзи и две пофалници за Македонија!

Ни претставува особена чест да објавиме дека на 64. Интернационална математичка олимпијада (ИМО 2023) најпрестижниот математички натпревар за ученици од средните училишта, која годинава се одржува од 2.07-13.07.2023 година во Чиба, Јапонија – македонската репрезентација постигна одличен успех!

На овој светски мегдан за извонредност нашата екипа се закити со еден златен, еден сребрен, два бронзени медали и две пофалници. 

 • ДАМЈАН ДАВКОВ (златен медал; со освоени 32 поени) 
 • АЛЕКСИЈ ТАСИЌ  (сребрен медал; со освоени 25 поени) 
 • НИКОЛА ЦВЕТАНОСКИ (бронзен медал; со освоени 23 поени) 
 • НИКОЛА СПИРОВСКИ (бронзен медал; со освоени 19 поени)
 • ЈАН СТОЈАНОВСКИ (пофалница; со освоени 17 поени) 
 • БРАНКО ЈАНГЕЛОВСКИ (пофалница; со освоени 11 поени)

Успехот на овие наши деца е успех за целата татковина!…

Прочитај повеќе

Започна ИМО 2023

Почитувани,

започна 64. ИМО 2023 која ќе се одржи 2.07-13.07.2023 година во Чиба, Јапонија.

Нашиот олимписки тим е во состав:

МКД 1 Дамјан Давков
МКД 2 Алексиј Тасиќ
МКД 3 Никола Спировски
МКД 4 Никола Цветаноски
МКД 5 Јан Стојановски
МКД 6 Бранко Јангеловски

Водач на тимот е Илија Јовчески, а заменик-водач е Мирко Петрушевски.…

Прочитај повеќе

Доделени дипломи на натпреварувачите

Почитувани,

Ве известуваме дека во саботата на 1 јули 2023 година, со почеток од 15 часот, во Математичкиот амфитеатар на ПМФ се одржа доделувањето на медали на освојувачите на следниве натпревари:

 • Трет натпревар Александар Блажевски Цане, одржан на 15 и 16 јануари 2022 година
 • Четврт натпревар Александар Блажевски Цане, одржан на 17 и 18 декември 2022 година
 • ММО 2022
 • ММО 2023
 • ЈММО 2022
 • ЈММО 2023

Дел од атмосферата низ галеријата


Ваш СММ!……

Прочитај повеќе

Македонија е единствена земја која има златен медал со максимален број на поени на ЈБМО 2023

Почитувани,

Сакаме да ве информираме за големиот успех на Македонската репрезентација на Јуниорската балканската математичка олимпијада 2023.

На 27 ма Јуниорска балканска математичка олимпијада, Македонија е единствената земја која освои златен медал со максимален број на поени. Златниот медал го освои Дамјан Давков. Покрај златниот медал, освоени се еден сребрен медал, од Ивано Божиновски и еден бронзен медал од Андрија Младеновиќ.…

Прочитај повеќе

Свечено доделување дипломи

Почитувани,

Ве известуваме дека во сабота на 1 јули 2023 година, со почеток од 15 часот, во Математичкиот амфитеатар на ПМФ ќе се одржи доделувањето на медали на освојувачите на следниве натпревари:

 • Трет натпревар Александар Блажевски Цане, одржан на 15 и 16 јануари 2022 година
 • Четврт натпревар Александар Блажевски Цане, одржан на 17 и 18 декември 2022 година
 • ММО 2022
 • ММО 2023
 • ЈММО 2022
 • ЈММО 2023

Ги покануваме сите освојувачи на медалите на овие натпревари на ова доделување
Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Конечни резултати од ЈММО 2023

Почитувани,

Во прилог се конечните резултати и распределбата на медали на ЈММО 2023.

Избрана e екипата што ќе ја претставува нашата земја на 27. Јуниорска Балканска Математичка Олимпијада:

·         Дамјан Давков, ученик во I година при Математичко информатичка гимназија, Скопје

·         Ивано Божиновски, ученик во IX одделение при ООУ „Ѓорѓија Пулевски“, Аеродром,  Скопје

·         Никола Стојковски, ученик во VIII одделение при ООУ „Ѓорѓија Пулевски“,  Аеродром, Скопје

·         Андрија Младеновиќ, ученик во IX одделение при ООУ„11 Октомври“,Центар, Скопје

·         Андреј Тасиќ, ученик во VIII одделение при ООУ „Ѓорѓија Пулевски“, Аеродром, Скопје

·         Јаков Геговски, ученик во VIII одделение при ОOУ „Јохан Хајнрих Песталоци“, Центар, Скопје

Со нашите олимпијци ќе бидат:

·         Никола Велов, како лидер,

·         Петар Филиповски, како заменик лидер.…

Прочитај повеќе