СММ избра ново раководството

Почитувани,

На 3.07.2023 година во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје, се одржа изборно собрание, на кое се избра новото раководство на СММ. Следните четири години со СММ ќе раководи д-р Ѓорѓи Маркоски, редовен професор на Природно-математичкиот факултет во Скопје.

Членови на Управниот одбор(УО), по азбучен ред се:

 • Д-р Делчо Лешковски, доцент на Интернационалниот балкански универзитет во Скопје
 • Јасмина Костова Папалазова, професор по математика при СОУ„Јосиф Јосифовски“ во Гевгелија
 • Д-р Мирко Петрушевски, вонреден професор на Машинскиот факултет во Скопје
 • Д-р Катерина Хаџи-Велкова Санева, редовен професор на Факултетот за електротехника и информациски технологии во Скопје
 • Петар Филиповски, професор по математика при ООУ„Кузман Јосифовски-Питу“ во Скопје
 • Зоран Штерјов, професор по математика при СОУ„Наум Наумовски-Борче“ во Пробиштип

Членови на Надзорниот одбор (НО), по азбучен ред се:

 • Слаѓана Настовска, професор по математика при ООУ„Ѓорѓија Пулевски“ во Скопје
 • Виктор Симјановски, САД
 • Мира Ташкова, професор по математика при ССОУ„Коле Неделковски“ во Велес

На Собранието беше доделена плакета на Трајче Ѓорѓиевски за посебен придонес во развојот на наставата по математика.…

Прочитај повеќе

Изборно собрание на СММ

Почитувани,

Изборното собрание на СММ ќе се одржи на 3 јули 2023 год. (понеделник) со почеток во 13 часот на Природно-математичкиот факултет во Скопје.

На e-мail адресите на членовите кои имаат платено членарина и се пријавиле во формата

за членарина е испратена потврда за членарина за секоја година и покана за ова собрание.…

Прочитај повеќе

Доделување медали за 2020/2021

Почитувани,

денес беа доделени медалите од:

 • Вториот меморијален математички натпревар „Александар Блажевски-Цане“ (АБЦ)
 • Македонската Олимпијада за ученици до 15,5 години (ЈММО)
 • Македонската олимпијада за ученици од средното образование (ММО)
 • Јуниорската балканска математичка олимпијада (JBMO)
 • Меѓународната математичка олимпијада (IMO)
 • Европската женска математичка олимпијада (EGMO)

за 2020/2021 година.…

Прочитај повеќе

НОВОГОДИШНА ЧЕСТИТКА

Почитувани колеги, драги ученици, вљубеници во математиката…

Нека годината што започна донесе здравје, мир и благосостојба.

Со спомени во мислите, горди на успесите, мотивирани продолжуваме напред!

СРЕЌНА НОВА 2022 ГОДИНА

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Интервју…

Почитувани,

деновиве сме под силни импресии од одржаното годишно собрание кое го искористивме да споделиме информации за минатите активности и да се подготвиме за реализација на идните планови. Посебно не радува вниманието со кое новинарите во независната платформа umno.mk ги следеа сите активности на СММ и несебично ве информираа за сите наши реализирани проекти.…

Прочитај повеќе

Годишно собрание на СММ

Почитувани,

редовното собрание на СММ ќе се одржи на 25 септември 2021 год. (сабота) со почеток во 11 часот на Природно-математичкиот факултет во Скопје со почитување на мерките и протоколите за безбедност од Covid 19.

Врз основа на член 12 и член 19 од Статутот на СММ, право на одлучување на Собранието ќе имаат само присутните членови на Собранието кои имаат платено членарина. 

Потврдата за членарина и поканата за ова собрание се испратени на e-мail адреси на членовите.…

Прочитај повеќе

Одлука за реализација на натпреварите во учебната 2020/2021 година

УО на СММ на 29.12.2020 година донесе одлука со која се уредуваат сите активности на учесниците во натпреварите по математика за основно и средно образование во учебната 2020/2021 година.

Овие активности се во тесна врска со мерките на надлежните органи во Република Северна Македонија за спречување на внесување и ширење на вирусот CoVid-19.…

Прочитај повеќе

Стручно мислење на СММ за потребата од реформи во основното образование

СММ изминатиот период направи детална анализа на состојбата со предметот математика во основното образование, ги разгледа проблемите кои се констатирани, ги согледа и утврди потенцијалните причинители и изготви предлог план за надминување на тие воочени проблеми.

Согледувањата, анализата и изготвениот план во облик на документ е доставен до Министерството за образование и наука, Секторот за основно образование при МОН, Педагошката служба при МОН, Бирото за развој на образованието.…

Прочитај повеќе

ВАЖНО СООПШТЕНИЕ

Почитувани ученици, наставници, родители и директори на училишта,

Деновиве добивме многу писма и јавувања од поединци, Природно – математички активи и директори на основни и средни училишта од Македонија, во врска со писмото кое што училиштата го добиле од здружението АРМАГАНКА, за организирање на математичкиот натпревар “Кенгур 2020”. За да не одговараме поединечно на сите нив, сакаме целата македонска јавност да ја информираме дека:

1) Сојузот на математичари на Македонија (СММ) е единствено акредитирано здружение од Министерството за наука и образование (МОН) за организирање  натпревари од наставниот предмет Математика на територијата на Република Северна Македонија (согласно добиената акредитација од МОН во април 2017 година со важност од 3 години, заклучно со учебната 2019/2020 година).…

Прочитај повеќе