Македонија е единствена земја која има златен медал со максимален број на поени на ЈБМО 2023

Почитувани,

Сакаме да ве информираме за големиот успех на Македонската репрезентација на Јуниорската балканската математичка олимпијада 2023.

На 27 ма Јуниорска балканска математичка олимпијада, Македонија е единствената земја која освои златен медал со максимален број на поени. Златниот медал го освои Дамјан Давков. Покрај златниот медал, освоени се еден сребрен медал, од Ивано Божиновски и еден бронзен медал од Андрија Младеновиќ.…

Прочитај повеќе

Свечено доделување дипломи

Почитувани,

Ве известуваме дека во сабота на 1 јули 2023 година, со почеток од 15 часот, во Математичкиот амфитеатар на ПМФ ќе се одржи доделувањето на медали на освојувачите на следниве натпревари:

  • Трет натпревар Александар Блажевски Цане, одржан на 15 и 16 јануари 2022 година
  • Четврт натпревар Александар Блажевски Цане, одржан на 17 и 18 декември 2022 година
  • ММО 2022
  • ММО 2023
  • ЈММО 2022
  • ЈММО 2023

Ги покануваме сите освојувачи на медалите на овие натпревари на ова доделување
Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Изборно собрание на СММ

Почитувани,

Изборното собрание на СММ ќе се одржи на 3 јули 2023 год. (понеделник) со почеток во 13 часот на Природно-математичкиот факултет во Скопје.

На e-мail адресите на членовите кои имаат платено членарина и се пријавиле во формата

за членарина е испратена потврда за членарина за секоја година и покана за ова собрание.…

Прочитај повеќе

Конечни резултати од ЈММО 2023

Почитувани,

Во прилог се конечните резултати и распределбата на медали на ЈММО 2023.

Избрана e екипата што ќе ја претставува нашата земја на 27. Јуниорска Балканска Математичка Олимпијада:

·         Дамјан Давков, ученик во I година при Математичко информатичка гимназија, Скопје

·         Ивано Божиновски, ученик во IX одделение при ООУ „Ѓорѓија Пулевски“, Аеродром,  Скопје

·         Никола Стојковски, ученик во VIII одделение при ООУ „Ѓорѓија Пулевски“,  Аеродром, Скопје

·         Андрија Младеновиќ, ученик во IX одделение при ООУ„11 Октомври“,Центар, Скопје

·         Андреј Тасиќ, ученик во VIII одделение при ООУ „Ѓорѓија Пулевски“, Аеродром, Скопје

·         Јаков Геговски, ученик во VIII одделение при ОOУ „Јохан Хајнрих Песталоци“, Центар, Скопје

Со нашите олимпијци ќе бидат:

·         Никола Велов, како лидер,

·         Петар Филиповски, како заменик лидер.…

Прочитај повеќе

Државен првак за шесто одделение

Почитувани,

на 9.06.2023 година, петок, на Природно-математичкиот факултет во Скопје се одржа дополнително тестирање за избор на државен првак за шесто одделение. Во прилог се задачите кои ги решаваа учениците.

Државен првак за шесто одделение се прогласува ученичката Ива Бухова од ООУ „Петар Поп Арсов“, Скопје.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе