Успешна реализација на проектот за математичките кружоци Гази Баба

Во текот на првото полугодие од учебната 2020/2021 година, Сојузот на математичари на Македонија го реализираше проектот „Математика за сите – математички кружоци за учениците од основните училишта“, поддржан од општина Гази Баба. Во проектот учествуваа наставници по математика и ученици од сите основни училишта во општина Гази Баба. Целта на проектот беше учениците кои имаат посебен интерес за математика, да имаат можност да ги прошират математичките знаења и да се стекнат со нови математички вештини.

Прочитај повеќе

Информации за натпреварите за основно образование 2020/2021

Почитувани ученици, колеги и родители, во прилог се информациите за општинскиот и регионалниот натпревар по математика за учениците од основните училишта во учебната 2020/2021 година.

Вашите поединечни прашања може да ги доставувате на smm.osnovno@gmail.com до претседателот на комисијата за општински, регионални и државни натпревари за основно образование, Трајче Ѓорѓијевски и до претседателот на СММ, проф.…

Прочитај повеќе

Голем интерес за Олимписката школа-Александар Блажевски-Цане

Почитувани,

поради зголемен интерес, СММ одлучи да го прошири списокот на поканети за Олимписката Школа АЛЕКСАНДАР БЛАЖЕВСКИ – ЦАНЕ.

Листата на поканети ученици е следната, а секој од нив треба да го потврди своето учество.

Рокот за пријавување е продолжен до 18 часот во петок, 22. 01.2021 година. 

Повеќе информации за Школата можете да добиете на следниот линк.…

Прочитај повеќе

Информации за натпреварите за средно образование 2020/2021

Почитувани ученици, колеги и родители, во прилог се информациите за општинскиот и регионалниот натпревар по математика за учениците од средните училишта во учебната 2020/2021 година.

Вашите поединечни прашања може да ги доставувате на smm.sredno@gmail.com до претседателот на комисијата за општински, регионални и државни натпревари за средно образование, проф. д-р Анета Гацовска – Барандовска и до претседателот на СММ, проф.…

Прочитај повеќе

Одлука за реализација на натпреварите во учебната 2020/2021 година

УО на СММ на 29.12.2020 година донесе одлука со која се уредуваат сите активности на учесниците во натпреварите по математика за основно и средно образование во учебната 2020/2021 година.

Овие активности се во тесна врска со мерките на надлежните органи во Република Северна Македонија за спречување на внесување и ширење на вирусот CoVid-19.…

Прочитај повеќе

ПИ-ДЕН 2021

Почитувани,

Сојузот на математичари на Македонија во чест на меѓународниот ден на математиката, 14 март, организира математички државен електронски натпревар ПИ-ДЕН

Натпреварот, ќе се реализира со помош на компјутер, мобилен телефон, таблет или кој било друг уред со чија помош може да пристапите до електронската локација која ќе биде отворена два часа за секоја од категориите:

 • 1 одделение
 • 2 одделение
 • 3 одделение
 • 4 и 5 одделение
 • 6 и 7 одделение
 • 8 и 9 одделение
 • I и II година
 • III и IV година
 • 18+

Пријавувањето на натпреварувачите се врши на следниов линк и трае до 6 март 2021 година до 23 часот и 59 минути

Натпреварот започнува во 12 часот и трае 90 минути. Секој пријавен учесник на натпреварот ќе добие сертификат за учество и потврда за постигнатиот успех.…

Прочитај повеќе

Олимписка школа Александар Блажевски-Цане

Почитувани, 
со почетокот на второто полугодие, во огранизација на СММ, отпочнува со работа Олимписката Школа АЛЕКСАНДАР БЛАЖЕВСКИ – ЦАНЕ

Школата е во насока на континуирана подготовка на нашите најдобри натпреварувачи за поуспешни учества на меѓународни натпревари. Веруваме дека овој проект ќе придонесе за подигнување на нивото на македонските олимписки репрезентации. 
Поканети слушатели се сите учесници на ЈММО или ММО од минатата учебна година.…

Прочитај повеќе

Официјални резултати од Вториот меморијален натпревар и екипа за EGMO 2021

Во прилог се конечните резултати од Вториот меморијален натпревар Александар Блажевски – Цане. Им честитаме на сите натпреварувачи за успешниот настап и прикажаните солидни знаења.

Согласно постигнатите резултати, прикажани во следната табела, натпреварувачкиот дел од македонската екипа на овогодинешната Европска Женска Математичка Олимпијада (EGMO 2021) ќе го сочинуваат:

 • MKD 1 Марија Атанасова
 • MKD 2 Ивона Зикова
 • MKD 3 Јасна Илиева
 • MKD 4 Емилија Николовска

Водач на екипата e Д-р Анета Гацовска-Барандовска, а заменик-водач е Ерблина Зеќири. …

Прочитај повеќе

Објавен е најновиот број на Математички Билтен

Почитувани колеги,

Објавен е првиот број од јубилејното 70. издание на списанието Матeматички Билтен, 44 (LXX) 1 (2020). Заинтересираните можат да го погледнат на официјалната интернет страница, т.е. на следниот линк: 2011-2020 – МАТЕМАТИЧКИ БИЛТЕН (smm.org.mk) 

Весна Целакоска-Јорданова,

Главен и одговорен уредник на Математички Билтен …

Прочитај повеќе

Резултати од Вториот меморијален математички натпревар „Александар Блажевски – Цане“

Викендов се одржа Вториот меморијален математички натпревар во знак на прерано починатиот македонски математичар и олимпиец Александар Блажевски – Цане. Учество зедоа 15 од најдобрите македонски натпреварувачи, а  конкуренцијата ја збогатија и 6 од најдобрите српски натпреварувачи. 
Во прилог се задачите со официјалните решенија и распределба на поени, прелиминарните резултати како и неколку фотографии кои ја доловуваат атмосферата од текот на натпреварот.…

Прочитај повеќе