Излезе третиот број на е-списанието Диофант

Почитувани,

Ве известуваме дека излезе третиот број на е- списанието за додатна настава по математика „Диофант“. Списанието излегува повремено и по потреба и е со слободен пристап. Кон броевите на списанието „Диофант“ може да пристапите од страницата на списанието на следниот линк.

Од Уредниците на списанието …

Прочитај повеќе

Излезе вториот број на е-списанието „Диофант“

Драги ученици и наставници,

Во учебната 2023/2024 година, Сојузот на математичари на Македoнија започна со реализација на Школата за млади математичари, во соработка со Математичкиот клуб „Диофант“ од Ваљево, Србија. Задачите кои се работат на Школата за млади математичари ги објавуваме во електронско списание „Диофант“ кое излегува повремено и по потреба и е со слободен пристап.…

Прочитај повеќе

Излезе првиот број на е-списанието „Диофант“

Драги ученици и наставници,

Во учебната 2023/2024 година, Сојузот на математичари на Македoнија започна со реализација на нова активност – Школа за млади математичари, во соработка со Математичкиот клуб „Диофант“ од Ваљево, Србија. Во план е задачите кои се работат на Школата за млади математичари да се објавуваат во електронско списание „Диофант“ кое ќе излегува повремено и по потреба и ќе биде со слободен пристап.…

Прочитај повеќе

Првите броеви на списанијата Нумерус и Сигма излегоа од печат

Почитувани

Ве известуваме дека излегоа првите броеви на списанијата НУМЕРУС и СИГМА за учебната 2023/2024 година. 

Нарачката како и сите информации околу подигнувањето на нарачните броеви може да се најдат на веб страната на СММ во формата:

Доколку сакате да ги подигнете вашите примероци од ПМФ, тоа може да го направите во просторијата 248, секој вторник од 13 до 16 часот, секоја среда од 13 до 14 часот или секој четврток од 12 до 15 часот.…

Прочитај повеќе

Излезе првиот број на списанијата НУМЕРУС и СИГМА

Почитувани,

Ве известуваме дека излегоа од печат првите броеви на списанијата НУМEРУС и СИГМА, за оваа учебна година. Во најскоро време ќе бидат испатени по пошта.

Од библиотеката на математика на ПМФ може де се подигнат во понеделник и вторник (13-15 часот), четврток (9-11 часот) и петок (9-14 часот).

Ваш СММ!

Прочитај повеќе

Излезе од печат вториот број на списанијата

Почитувани,

излегоа од печат вторите броеви на математичките списанија „Нумерус“ и „Сигма“ и веќе се испратени на вашите адреси.

Подолу може да ја погледнете содржината на списанијата.

Продолжуваме со подготовка на останатите два броја и тие наскоро ќе се најдат пред вас.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Пристигна новиот број на Математички Билтен

Почитувани колеги,

Објавен е вториот број од 45. издание, односно LXXI издание, на списанието Матeматички Билтен за 2021 година, т.е. книга 45 (LXXI) број 2 (2021). Заинтересираните можат да го погледнат изданието на официјалната интернет страница, т.е. на следниот линк: https://bilten.smm.org.mk/?page_id=268или на http://im-pmf.weebly.com/matematicki-bilten—papers-2021-2030.html

Во оваа прилика Ве покануваме да поднесете свој оригинален научен труд за објавување во некој од следните два броја за 2022 година: Книга 46 (LXXII) бр.…

Прочитај повеќе

Излегоа од печат „Нумерус“ и „Сигма“

Почитувани,

излегоа од печат и веќе се дистрибуираат првите броеви на списанијата „Нумерус“ и „Сигма“.

Интензивно работиме на подготовка на вторите броеви за оваа учебна година.

Се надеваме дека ќе стигнеме со печатење до крајот на декември, по што ќе следува нивната дистрибуција.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Објавен е првиот број на Математички Билтен за 2021 година

Почитувани колеги,

Објавен е првиот број од 45. издание, односно LXXI издание, на списанието Матeматички Билтен за 2021 година, т.е. книга 45 (LXXI) број 1 (2021). Заинтересираните можат да го погледнат изданието на официјалната интернет страница, т.е. на следниот линк: https://bilten.smm.org.mk/?page_id=268или на http://im-pmf.weebly.com/matematicki-bilten—papers-2021-2030.html


Во оваа прилика Ве покануваме да поднесете свој оригинален научен труд за објавување во некој од следните два броја за 2022 година: Книга 46 (LXXII) 1 (2022) и Книга 46 (LXXII) 2 (2022). …

Прочитај повеќе