Резултати од натпреварот CMC 2020

Почитувани,

Ни претставува посебна чест и задоволство да Ве информираме дека македонската екипа во состав: Лука Грашкоски, Јасна Илиева, Алек Јармов, Иљир Лимани, Христина Митреска, Никола Спировски, Блаже Суклевски и Михаела Хаџиска постигна одличен успех на првиот СМС (Cyberspace Mathematical Competition) 2020 натпревар.

Натпреварот се одвиваше во периодот од 12-14 јули 2020 година.…

Прочитај повеќе

Информации за државниот натпревар по математика за основно и средно образование

Почитувани,

Ве известуваме дека

 • Државниот натпревар по математика за учениците од средното образование ќе се одржи на 15 и 16 август 2020 година со почеток во 10 часот на ПМФ.

На натпреварот ќе учествуваат само учениците кои имаат право да учествуваат и кои до 10 август 2020 година до 23 часот и 59 минути ќе ја пополнат следната пријава за учество .…

Прочитај повеќе

Учесници на Државниот натпревар за основно образование

Почитувани,

Комисијата за натпревари во основното образование, ги изготви единствените ранг – листи на државно ниво по одделенија од Регионалниот натпревар по математика за учениците од основното образование. Тие листи се состојат од поени што се добиваат како збир од 55% од поените што ученикот ги освоил на општинскиот натпревар и 45% од поените што ученикот ги освоил на регионалниот (електронски) натпревар.…

Прочитај повеќе

Конечни резултати од регионалниот натпревар за основно образование

Почитувани,

Комисијата за натпревари за ученици од основното образование ги разгледа сите приговори и ја изготви следнава конечна ранг-листа за поените и наградите од Регионалниот натпревар, одржан електронски, на 04.07.2020 година:

Од комисијата за задачи за општински, регионални и републички натпревари за
учениците од основните училишта

Претседател, Трајче Ѓорѓијевски…

Прочитај повеќе

Резултати од Регионалниот натпревар по математика за основно образование

Почитувани,

следуваат резултатите од Регионалниот натпревар по математика за учениците од основното образование, кој се одржа електронски на 04.07.2020 година, сабота, од 10 до 12 часот.

Според одлуката на Комисијата за натпревари за ученици од основното образование, изготвена е прелиминарна единствена ранг – листа, за секое одделение посебно.

Сакаме да ве потсетиме дека имате право на приговор, кој се поднесува електронски со пополнување на следниот формулар, во рок од еден ден, односно до 06.07.2020 година, понеделник, во 23:59 часот.…

Прочитај повеќе

Екипа за натпреварот CMC 2020

Почитувани,

Комисијата за ММО и меѓународни натпревари ја одреди екипата за претстојниот CMC 2020.

Натпреварувачка екипа:

 • Лука Грашкоски
 • Јасна Илиева
 • Христина Митреска
 • Михаела Хаџиска
 • Блаже Суклевски
 • Иљир Лимани
 • Алек Јармов
 • Никола Спировски

Водач на екипата е Проф. Д-р Светлана Познановиќ, School of Mathematical and Statistical Sciences, Clemson University, USA.

Ко-водач на екипата е Проф.…

Прочитај повеќе

Информации за Регионалниот натпревар за основно образование

Почитувани ученици од основно образование, наставници и родители,

Ве известуваме дека Управниот одбор на СММ одлучи Регионалниот натпревар за учениците од основното образование да се одржи електронски. Оваа одлука е донесена во консултација со повеќе наставници од основното образование. Свесни сме за негативните страни од ваквиот начин на одржување на натпреварот.…

Прочитај повеќе

СММ ќе учествува на првиот CMC натпревар

Почитувани,

со задоволство ја прифативме поканата за учество на првиот Cyberspace Mathematical Competition (CMC). Натпреварот ќе се одржи на 13 и 14 јули, а сите активности околу неговата реализација ќе се реализираат во периодот 10-21.07.2020 година.

За сите наши активности поврзани со овој настан ќе ве известиме во иднина, а подетално за натпреварот овде.…

Прочитај повеќе

Mакедонската екипа на EGMO 2020

Почитувани,

Со неизмерна среќа и радост, ја споделуваме со вас веста за огромниот успех кој нашата екипа го постигна на EGMO 2020. Македонската екипа го постигна најдобриот резултат од сите досегашни учества на овој натпревар.

Медали освоија:

 • Јасна Илиева-сребрен медал
 • Анастасија Тортевска-бронзен медал
 • Христина Митреска-бронзен медал

Одличен резултат постигна и ученичката Кристина Тасева, која за малку не освои пофалница.…

Прочитај повеќе

Информации за регионалниот натпревар за основно образование

Имајќи ја предвид новонастаната состојба, поврзана со прекинот на наставата во основните училишта, СММ донесе одлука за одложување на регионалниот натпревар по математика за учениците од основното образование кој беше закажан за 11 април 2020 година.

За понатамошни информации следете ја веб страната на СММ.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе