За читателите на Нумерус и Сигма

Почитувани,

Соочени сме со вонредна ситуација, а печатењето на третите броеви од нашите списанија Нумерус и Сигма ќе биде наскоро готово. Дистрибуцијата на истите до корисниците ќе ја осмислиме во зависност од препораките на Владата на Република Северна Македонија.

До 31.03.2020 година обидете се да ги решите задачите кои се наоѓаат во рубриките Конкурсни задачи, Наградни задачи, Задачи од училницата и Рубрика задачи.…

Прочитај повеќе

Победници на ПИ-ДЕН

Почитувани ученици, наставници, родители и љубители на математиката,

Ни претставува посебна чест да ги споделиме со вас резултатите од првиот државен електронски натпревар ПИ-ДЕН кој се одржа на 14 и 15 март 2020 во различно време за различни категории. СММ на сите учесници им го честита првото заедничко прославување на Меѓународниот ден на математиката.…

Прочитај повеќе

ПИ-ДЕН заврши!

Драги ученици, родители, наставници и љубители на математиката!

Сакаме заедно да ви изразиме огромна благодарност за вашата несебична поддршка и огромниот ентузијазам кои го осветлија овој огромен празник за човештвото!

Првиот државен електронски натпревар заврши! Ви честитаме!

Нека ни е среќен Меѓународниот ден на математиката!

Останува да ги средиме податоците, малку и емоциите и следниве денови очекувајте резултати.…

Прочитај повеќе

Подетално за електронскиот натпревар ПИ-ДЕН!

Почитувани натпреварувачи,

Во пресрет на првото чествување на Меѓународниот ден на математиката дозволете ни да ве запознаеме малку подетално со концепцијата на натпреварот.

Секој пријавен натпреварувач во соодветното време ќе добие пристап до задачите кои ги предвидовме за овој натпревар. Низ тимска работа, преку анализа на наставните содржини и актуелната состојба со математиката кај нас, избравме модел на натпревар во кој понудивме три групи задачи со различна тежина кои носат 1, 2 и 3 поени, соодветно.…

Прочитај повеќе

Заврши пријавувањето за ПИ-ДЕН!

Почитувани, пријавувањето за електронскиот натпревар ПИ-ДЕН заврши.

Ги замолуваме сите пријавени кои до петок 13.03.2020 година до 18 часот, не добиле електронска пошта со веб страните на кои ќе бидат поставени задачите, да го контактираат СММ на адресите sojuz.na.matematicari@gmail.com или smmpiden@gmail.com.

Ваш СММ!

Прочитај повеќе

ПИ-ДЕН информации!

Почитувани,

Поради огромниот интерес за учество на електронскиот натпревар ПИ-ДЕН, го продолжуваме рокот за пријавување до 12.03.2020 година четврток до 23 часот и 59 минути.

Пријавата за натпреварот задолжително треба да ја направите на следниот линк.

Повеќе информации за електронскиот натпревар ПИ-ДЕН може да најдете на страницата на натпреварот: https://smm.org.mk/natprevari/pi-den/.…

Прочитај повеќе

Информации за државниот натпревар за средно образование

Имајќи ја предвид новонастаната состојба, поврзана со прекинот на наставата во средните училишта, СММ донесе одлука за одложување на државниот натпревар по математика за учениците од средното образование кој беше закажан за 14 март 2020 година.

За понатамошни информации следете ја веб страната на СММ.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Задачи и резултати од општинскиот натпревар за учениците од основното образование

Почитувани, на 29.02.2020 година се одржа општинскиот натпревар по математика за учениците од основното образование. Во прилог се задачите од натпреварот.

Резултатите по региони се следниве:

Берово, Делчево Битола, Ресен Гостивар
Гевгелија, Дојран, Богданци Дебар, Маврово-Ростуше и Центар ЖупаКавадарци, Неготино
Кичево Кочани, Виница Крива Паланка, Кратово
Куманово Прилеп, Крушево Охрид
Струга Струмица, Радовиш, Валандово Карпош, Ѓорче Петров, Сарај
Гази Баба Чаир, Шуто Оризари, БутелКисела Вода
Центар Тетово Велес, Свети Николе
Штип, Пробиштип Аеродром

Ги замолуваме училиштата да се пријават за домаќини на регионалниот натпревар за учениците од основното образование на smm.osnovno@gmail.com.…

Прочитај повеќе

Информации за државниот натпревар и ММО за средно образование

Почитувани,

Државниот натпревар по математика за учениците од средното образование ќе се одржи на 14.03.2020, со почеток во 10.00 часот на Природно-математичкиот факултет во Скопје. Се молат учениците да бидат во просториите на факултетот во 9:30 часот. 

Македонската математичка олимпијада (ММО), за учениците од средно образование, ќе се одржи на 4.04.2020, со почеток во 10:00 часот, во просториите на Природно-математичкиот факултет. …

Прочитај повеќе

Избрана е македонската екипа за EGMO

Почитувани,

на 29.02.2020 година (сабота) во математичкиот амфитеатар на ПМФ-Скопје се одржа финалното тестирање за комплетирање на македонската екипа за овогодинешната Европска Женска Математичка Олимпијада (ЕГМО 2020). Во прилог се задачите и официјалните решенија со шема за бодување.

Екипата во состав:

  • Анастасија Тортевска (МКД 1)
  • Христина Митреска (МКД 2)
  • Јасна Илиева (МКД 3)
  • Кристина Тасева (МКД 4)

ќе ја предводи проф д-р Анета Гацовска Барандовска, а заменик водач ќе биде Ерблина Зеќири.…

Прочитај повеќе