Меѓународен ден на математиката

Почитувани,

МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА МАТЕМАТИКАТА, International Day of Mathematics (IDM) е 14. март, а тој ден е познат уште и како „Денот на Пи“.

Датумот е така одбран поради првите две цифри на најпознатата математичката константа Пи,

π = 3,14…. (3 – третиот месец март, 14-от ден во месецот)

Денот на Пи се слави низ целиот свет, а оваа година темата е
МАТЕМАТИКА ЗА СЕКОГО  (Mathematics for Everyone)

Ги повикувам сите колеги математичари коишто сакаат да го одбележат денот во нашата земја, да организираат некаков математички евент во основните и средните училишта.

Идеи за одбележување на денот на математиката може да се најдат на оваа страна.

За секоја планирана активност може да ме контактирате на
martin.lukarevski@ugd.edu.mkmartinton@yahoo.com

Мартин Лукаревски,
IDM Амбасадор за Северна Македонија