Дома

Сојуз на Математичари на Македонија
СООПШТЕНИЕ - II PDF Печати Е-пошта
Напишано од Administrator   
на 11.08.2016, во 15:24 ч.

Останато

ГЕОМЕТРИСКА ОЛИМПИЈАДА-ИРАНСКА ГЕОМЕТРИСКА ОЛИМПИЈАДА 2016

ПОЧИТУВАНИ
На 08.09.2016 година во Скопје ќе се одржи овогодишната 3-та ИРАНСКА ГЕОМЕТРИСКА ОЛИМПИЈАДА 2016. На ова овој натпревар учествуваат натпреварувачи од 20 земји (Кина, Аргентина, Саудиска Арабија, Ерменија, Киргистан, Австралија, Казахстан, Еквадор, Хрватска, Индонезија, Мадагаскар, Иран, Малезија, Ирска, Мексико, Бугарија, Никарагва, Босна и Херцеговина, Венецуела и Панама). Нашата земја е 21-та земја која ќе земе учество на овој натпревар. Натпреварот се одржува во четири категории и тоа категорија 8 и 9 одделение-основно образование, категорија 1 и 2 година-средно образование и категорија 3 и 4 година-средно образование и СЛОБОДНА КТЕГОРИЈА за која натпреваувачките задачи се како и за категоријата 3 и 4 година средно образование и нема ограничувања за возраста на натпреварувачите. Натпреварот се спроведува во времетраење од 270 минути и има 5 натпреварувачки задачи од кои секоја се бодува со по 8 поени (максималниот број на поени кои еден натпреварувач може да ги освои е 40 поени). Учеството на натпреварот е слободно-нема ограничувања за бројот на учесници за секоја категорија одвоено и пријавувањето може да почне од денеска 10.08.2016 година на адресата Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите . По добивањето на пријавата секој пријавен учесник ќе добие соодветна покана за учество од страна на СММ. Решенијата на задачите ги бодува,според маркинг шеми дадена од Жирито на Олимпијадата, проширената Комисија за меѓународни натпревари при СММ. За секоја категорија ќе се изработи посебна ранг листа од страна на Комисијата. Писмените работи од најдобрите четири натпреварувачи од секоја категорија се испраќаат до Жирито на Иранската геометриска олимпијада на конечно оценување. Писмените работи на останатите натпрварувачи за медаљи се рангираат според скала која ќе ја определи Жирито на Иранската геометриска олимпијада. 
Резултатите од оваа олимипијада, како и резултатите од останатите олимпијади (ММО, ЈММО, ЕМС, ЕГМО и Mediterannean mathematical olympiad) кои ќе бидат организирани од страна на СММ соодветно ќе се бодуваат и ќе бидат составен дел при формирање на ранг листа на натпреварувачите за пласман на екипата за ИМО 2017 година која ќе се одржи во Рио де Жанеиро 2017 и за учество на ЈБМО која ќе се одржи во Република Бугарија во вообичаените термини кога овие олимпијади се одржуваат.  
За се што е поврзано со оваа олимпијада следете ги информациите кои ќе бидат постирани на оваа страна. 
Со почит Алекса Малчески

LAST_UPDATED2
 
СООПШТЕНИЕ I PDF Печати Е-пошта
Напишано од Administrator   
на 22.05.2016, во 09:43 ч.

ЈУНИОРСКА МАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2016

ПОЧИТУВАНИ
На 06.05.2016 година во просториите на
ФАКУЛТЕТОТ ЗА ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ИНФОРМАЦИСКИ ТЕХНОЛОГИИ
со почеток во 11 часот по втор пат се одбележа настанот 
ДЕН НА ДИФЕРЕНЦИЈАЛНИТЕ РАВЕНКИ.
Одбележувањето на денот беше проследен со одржување на СЕМИНАР со идентично име ДЕН НА ДИФЕРЕНЦИЈАЛНИТЕ РАВЕНКИ. 
ПРОГРАМА на Денот на диференцијаните равенки: види тука
Со почит 
Алекса Малчески
___________________________________________________________________________

ПОЧИТУВАНИ

Јуниорската македонска математичка олимпијада 2016 ќе се одржи на универзитетот ФОН на 28.05.2016 година со почеток во 09:30 часот. Во прилог е писмото покана: види тука. СММ го задржува правото на измена на списокот на натпреварувачи согласно одредбите од Правилникот за организирање и спроведување натпревари во основното образование. 
Со почит Алекса Малчески

19/05/2016

ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ ОД МЕЃУНАРОДНИОТ МАТЕМАТИЧКИ НАТПРЕВАР КЕНГУР 2016

ПОЧИТУВАНИ
Во прилог се прелиминарните резултати од Меѓународниот математички натпревар КЕНГУР БЕЗ ГРАНИЦИ 2016. Поради проблем со логирање на документите, резултатите од трето и четврто одделение дополнително ќе бидат објавени во оваа вест.
прво одделение              види тука
второ одделение            види тука
трето одделение            види тука
четврто одделение        види тука
петто одделение            види тука
шесто одделение           види тука
седмо одделение           види тука
осмо одделение             види тука
деветто одделение        види тука
Се замолуваат училиштата да направат проверка на податоците и на време да не информираат за било кој недостаток. За истото да не известат исклучиво на меилот Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите во рок од пет дена. 
Со почит Алекса Малчески

19/05/2016

ИЗБОРЕН НАТПРЕВАР ЗА УЧЕСТВО НА ИМО 2016 ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОД СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

ПОЧИТУВАНИ
Денеска, 15.05.2016 година се одржа изборен натпревар за учество на ИМО 2016 која ќе се одржи во ХОНГ-КОНГ во периодот од 06.06.2016 до 16.06.2016 година. На натпреварот учествуваа 10 натпреварувачи кои конкурираа за 5 места во тимот. На натпреварот се постигнаа следните резултати
РЕЗУЛТАТИ види тука
Со почит Алекса Малчески
___________________________________________________________________________
ПОЧИТУВАНИ
По изборен циклус од седум натпревари за учениците од средното образование(од кои четири се меѓународни олимпијади) СММ ја избра екипата за учество на 57-та Интернационална Математичка Олимпијада:. Македонската репрезентација е во состав:
1.Драган Трајчев
2.Андреј Илиески
3.Надежда Илиева
4.Никола Даневски
5.Сања Симоновиќ
6.Андреј Иванов
Депути лидер Даниел Велинов
Лидер Алекса Малчески

Со почит Алекса Малчески

16/05/2016

ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОД ОСНОВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ 2016-РЕЗУЛТАТИ

ПОЧИТУВАНИ
Во текот на вчерашниот ден 07.05.2016 година се одржа досега најголемиот ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОД ОСНОВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ. Учениците од завршните одделенија на основното образование покажаа завидно ниво на знаење, кое секако се гледа од постигнатите резултати. На сите ученици им го честитаме успехот кој го постигнаа, им посакуваме понатаму да продолжат со својата математичка наобразба, и поголем успех на наредните натпревари на кои ќе учествуваат. 
РЕЗУЛТАТИ ПО ОДДЕЛЕНИЈА
седмо одделение    види тука
осмо одделение      види тука
деветто одделение види тука

___________________________________________________________________________
ЈУНИОРСКА МАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2016
Јуниорската македонска математичка олимпијада 2016 ќе се одржи на 28.05.2016 година со почеток во 09:30. Местото на одржување дополнително ќе биде соопштено. Во прилог на е списокот на учесници на олимпијадата,  кои се пласираа по одржување на Државниот натпревар за учениците од основото образование 2016
СПИСОК НА УЧЕСНИЦИ НА ЈММО 2016 види тука
На олимпијадата имаат право на учество и ученици кои ги исполнуваат условите од правилникот за одржување на ЈММО а кои не се на претходниот список. Своето учество треба да го најават на адресата Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите до 20.05.2016 година. 
Претседател на СММ
Алекса Малчески

ОЛИМПИЈАДИ

ПОЧИТУВАНИ
Продолжува плодната работа на Сојузот на математичари на Македонија. ВО наредната учебна и натпреварувачка година, СММ е домаќин на два големи настани
БАЛКАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2017   (BMO 2017)
и
СТУДЕНТСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА НА ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА (SEEMOUS 2017). 
Балканската математичка олимпијада 2017 традиционално ќе се одржи во почетокот на месец МАЈ 2017 гоидна. Република Македонија како домаќин може да учествува со две репрезентации, односно со 12 ученици. Секако тоа претставува прилика и предизвик за поголем број на ученици од средните училишта од нашата земја да учествуваат на ова престижно натпреварување. 
Олимпијадата за студентите од универзитетите во Југоисточна Европа (SEEMOUS 2017) ќе се одржи во почетокот на месец МАРТ 2017 година. Истата е згодна прилика за универзитетите од Република Македонија со свои екипи на време да се припремат и да земат учество на истата. Бројот на учесници не е ограничен. СММ со национална репрезентација ќе учествува на истата. 
Деталите за местото и точното време на одржување ќе бидат навремено објавени. 
На сите идни натпреварувачи СММ им посакува успех на овие натпревари. 
Со почит Алекса Малчески

06/05/2016

ВАЖНО СООПШТЕНИЕ

МЕДИТЕРАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМИПИЈАДА 2016
Медитеранската математичка олимипијада 2016 година ќе се одржи на 06.05.2016 година со почеток во 14 часот во просториите на Факултетот за електротехника и информациски технологии. Во прилог е списокот на пријавени ученици на кои им се потврдува учеството. Доколку некој ученик се пријавил а го нема на списокот ве замолуваме да испрати порака на Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите
Рокот за пријавување на учениците го продолжуваме до 04.05.2016 година. Дополнителниот список ќе биде објавен на оваа страна. 
СПИСОК на принавени кандидати за медитеранска математичка олимпијада види тука
___________________________________________________________________________
ЈУНИОРСКА БАЛКАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2016
Јуниорската Балканска Математичка олимпијада 2016 за учениците кои до 30 јуни немаат повеќе од 15,5 години оваа година ќе се одржи во СЛАТИНА, Република Романија во периодот од 25.06.-29.06.2016 година. 
Изборот на екипата за учество на ЈБМО 2016 година ќе биде направен по одржување на ЈММО 2016 година. Изборот ќе се прави од единствена ранг листа од учениците потенцијани кандидати врз база на постигањата на: Државните натпревари во основно и средно образование одржани оваа година, Македонските олимпијади одржани оваа година(ММО 2016 и ЈММО 2016), Европскиот математички куп 2015 (одржан оваа година) и Медитеранската математичка олимпијада 2016. 
СММ го задржува правото на одржување на дополнителни изборни тестирања за избор на екипа, доколку е тоа потребно. 
___________________________________________________________________________
IMO 2016
Интенационалната математичка олимпијада IMO 2016, оваа година ќе се одржи во Хонg Конг, 06.06.-16.06.2016 година. Изборот на македонската репрезентација за IMO 2016, ќе биде извршен по завршување на циклусот натпревари во средното образование, односно по одржување на Балканската математичка олимпијада 2016 и Медитеранската математичка олимпијада 2016, од единствена ранг листа на сите натпреварувачи. При изготвување на ранг листата на кандидати за екипа за ИМО во предвид ќе се земат резултатите од: Државниот натпревар за учениците од средното образование, ММО 2016, EMC 2015, EGMO 2016, Медитеранска математичка олимипијада 2016 и BMO 2016. СММ го задржува правото на организација и одржување на изборни натпревари доколку за тоа има потреба. 
Со почит Алекса Малчески
претседател на СММ

LAST_UPDATED2
 
СООПШТЕНИЕ XXX PDF Печати Е-пошта
Напишано од Administrator   
на 29.04.2016, во 10:01 ч.
Натпревари - Основно школо

МЕДИТЕРАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2016

ПОЧИТУВАНИ
Медитеранската математичка олимпијада 2016 година ќе се одржи на 06.05.2016 година во просториите на
ФАКУЛТЕТОТ ЗА ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ИНФОРМАЦИСКИ ТЕХНОЛОГИИ
со почеток во 14 часот. Сојузот на математичари на Македонија на натпреварот ги поканува сите учесници на Европскиот математички куп 2015 и сите учесници на Македонската математичка олимпијада 2016 (список види тука). Секој кандидат од списокот мора да го потврди своето учество. За учениците од списокот кои се со црвена боја СММ нема електронска адреса за да се испрати официјално писмо покана и истите да се вклучат во системот на подготовки за олимпијади за оваа година.За натпреварот може да се пријават и ученици кои учествувале на Државниот натпревар за учениците од средното образование а не се на претходниот список. Истото можат да го направат најдоцна до 30.04.2016 година на адресата: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите .Нивното учество мора да биде потврдено со официјално писмо покана од страна на СММ. 
Со почит 
Алекса Малчески

22/04/2016

Олимпијади - Македонска Математичка Олимпијада

23-ТА МАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА

ПОЧИТУВАНИ
На 09.04.2015 година се одржа 23-тата Македонска математичка олимпијада. На истата се постигнаа следните резултати: види тука
На истата се избра екипата за учество на 33-тата БМО 2016 која ќе се одржи во Тирана, Република Албанија(види го објавениот список со резултати). На нашите ученици СММ им посакува успех. 
Со почит Алекса Малчеки

ПОЧИТУВАНИ
На 06.05.2016 година за прв пат во Република Македонија ќе се одржи Медитеранската математичка олимпијада. Поканите за учество на учениците дополнително ќе бидат испратени до соодветните училишта.
Со почит 
Алекса Малчески

16/04/2016

Списанија

Нумерус_41_4

ПОЧИТУВАНИ
Од печат излезе четвртиот и последен број на математичкото списание за основно образование Нумерус 41-4 за оваа учебна година. Истото во наредната недела ќе биде дистрибуирано до сите нарачатели на истото.
Повеќе види тука
Со почит Алекса Малчески

09/04/2016

Натпревари - Основно школо

МАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2016

ПОЧИТУВАНИ
Во тек е 23-тата Македонска математичка олимпијада за учениците од средното образование(ММО 2016). Истата се одржува во пријатна атмосвера на домаќинот на натпреварот  
ФАКУЛТЕТОТ ЗА ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ИНФОРМАЦИСКИ ТЕХНОЛОГИИ
-Универзитет Свети Кирил и Методи. Во прикладното обраќање на Деканот на Факултетот проф.д-р Миле Станковски, соопшти дека факултетот кој го раководи одлучил да додели по 5 степендии за најдобро пласираните ученици од четврта година за следните две академски години кои ќе се запишат на ФЕИТ. Покрај другото факултетот ФЕИТ се придружува со сопствениот математичкиот кадар во припрема на најдобрите ученици од ММО кои ќе учествуваат во наредните меѓународни натпревари од оваа година. СММ се надева дека оваа соработка ќе стане традиционална. 
На сите ученици им посакуваме успех на овој и наредните натпревари. 
Со почит
Алекса Малчески

ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОД ОСНОВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ 2016

ПОЧИТУВАНИ
Државниот натпревар за учениците од основното образование 2016 ќе се одржи на 07.05.2016 година во просториите на 
ФАКУЛТЕТОТ ЗА ЕЛКТРОТЕХНИКА И ИНФОРМАЦИСКИ ТЕХНОЛОГИИ
при Универзитетот св. Кирил и Методи-Скопје. Почетокот на натпреварот е во 09:30 часот. Повеќе детаљи за натпреварот види тука
Со почит Алекса Малчески

07/04/2016

МАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2016

ПОЧИТУВАНИ
На 09.04.2016 година со почеток во 10:00 часот ќе се одржи 23-тата по ред
Македонска математичка олимпијада.

Истата ќе се одржи во просториите на 
ФАКУЛТЕТОТ ЗА ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ИНФОРМАЦИСКИ ТЕХНОЛОГИИ
Универзитет Св.Кирил и Методи-Скопје. Во прилог е писмото покана(види тука). Истата ќе се спроведе во просториите 110 и 223 (распоред види тука 110, тука 223). 
Се замолуваат сите учесници на време да бидат присатни на факултетот(09:30 часот) и да ги следат инструкциите за да натпреварот отпочне на време. 
Со почит Алекса Малчески

07/04/2016

ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОД ОСНОВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ 2016

ПОЧИТУВАНИ
Државниот натпревар за учениците основното образование 2016 ќе се одржи на 07.05.2016 година. Местото на одржување на натпреварот дополнително ќе биде соопштено. Според член 10 од правилникот за организирање и спроведување на натпревари во основоното образование на натпреварот ќе учествуваат учениците: 
учесници на Државниот натпревар за учениците од основното образование: види тука.
Натпреварот ќе се спроведе на четири наставни јазици. Сојузот на математичари на Македонија го задржува правото на промена на списокот на натпреварувачи, согласно правилникот за организирање и спроведување на натпревари во основото образование, доколку се направени технички пропусти од било кој облик. 
Претседател на СММ
Алекса Малчески

07/04/2016

ЕДИНСТВЕНИ РАНГ ЛИСТИ ОД РЕГИОНАЛНИОТ НАТПРЕВАР ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ_VII_VIII_IX_одделение

Почитувани
Во прилог се единствените ранг листи за VII, VIII,IX одделение од одржаниот Регионален натпревар за учениците од основното образование, 2016 година
VII_одделение     види тука
VIII_одделение    види тука
IX_одделение      види тука
Сојузот на математичари на Македонија го задржува правото на промена на објавените резултати заради технички неисправности на истите а кои произлегуваат од Правилникот за организирање и спроведување на натпревари за учениците од основното образование.
Со почит Алекса Малчески
претседател на СММ

РЕГИОНАЛЕН НАТПРЕВАР ПО МАТЕМАТИКА ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОД ОСНОВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО УЧЕБНАТА 2015/2016 ГОДИНА_РЕЗУЛТАТИ

ПОЧИТУВАНИ
НА 02.04.2016 година се одржа Регионалниот наптревар по математика за учениците од основното образование 2016. На натпреварот учествуваа рекорден број на ученици, и истиот се спроведе на четири наставни јазици. Притоа се постигнаа следните резултатиЦентар       види тука
Kaрпош
види тука
Прилеп
види тука
Струмица
види тука
Берово
види тука
Кочани
види тука
Тетово
види тука
Гостивар
види тука
Крива Паланка           види тука
Куманово
види тука
Маврово_Ростуше
види тука
Охрид
види тука
Штип
види тука
Струга
види тука
Велес
види тука
Битола            види тука
Чаир
види тука
Гази Баба
види тука
Гевгелија
види тука
Кавадарци
види тука
Кичево
види тука
Кисела Вода
види тука

06/04/2016

МЕЃУНАРОДЕН НАТПРЕВАР КЕНГУР 2016_ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ

ПОЧИТУВАНИ
Во прилог се резултатите од одржаниот Меѓународен натпревар КЕНГУР 2016 за учениците од средното образование. Резултатите се ПРЕЛИМИНАРНИ. ВО наредните седум дена на адреса Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите можете да ги испратите вашите приговори на објавените резултати. Потоа ќе се објават конечните резултати. 
РЕЗУЛТАТИ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ
прва година           види тука
втора година         види тука
трета година          види тука
четврта година      види тука

03/04/2016

МЕДИТЕРАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2016

ПОЧИТУВАНИ
Медитеранската математичка олимпијада 2016 година ќе се одржи на 06.05.2016 година во просториите на
ФАКУЛТЕТОТ ЗА ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ИНФОРМАЦИСКИ ТЕХНОЛОГИИ
со почеток во 14 часот. Сојузот на математичари на Македонија на натпреварот ги поканува сите учесници на Европскиот математички куп 2015 и сите учесници на Македонската математичка олимпијада 2016 (список види тука). Секој кандидат од списокот мора да го потврди своето учество. За учениците од списокот кои се со црвена боја СММ нема електронска адреса за да се испрати официјално писмо покана и истите да се вклучат во системот на подготовки за олимпијади за оваа година.За натпреварот може да се пријават и ученици кои учествувале на Државниот натпревар за учениците од средното образование а не се на претходниот список. Истото можат да го направат најдоцна до 30.04.2016 година на адресата: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите .Нивното учество мора да биде потврдено со официјално писмо покана од страна на СММ. 
Со почит 
Алекса Малчески

- See more at: http://smm.com.mk/index.php/news#sthash.9XnD5X67.dpuf

МЕДИТЕРАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2016

ПОЧИТУВАНИ
Медитеранската математичка олимпијада 2016 година ќе се одржи на 06.05.2016 година во просториите на
ФАКУЛТЕТОТ ЗА ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ИНФОРМАЦИСКИ ТЕХНОЛОГИИ
со почеток во 14 часот. Сојузот на математичари на Македонија на натпреварот ги поканува сите учесници на Европскиот математички куп 2015 и сите учесници на Македонската математичка олимпијада 2016 (список види тука). Секој кандидат од списокот мора да го потврди своето учество. За учениците од списокот кои се со црвена боја СММ нема електронска адреса за да се испрати официјално писмо покана и истите да се вклучат во системот на подготовки за олимпијади за оваа година.За натпреварот може да се пријават и ученици кои учествувале на Државниот натпревар за учениците од средното образование а не се на претходниот список. Истото можат да го направат најдоцна до 30.04.2016 година на адресата: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите .Нивното учество мора да биде потврдено со официјално писмо покана од страна на СММ. 
Со почит 
Алекса Малчески

22/04/2016

23-ТА МАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА

ПОЧИТУВАНИ
На 09.04.2015 година се одржа 23-тата Македонска математичка олимпијада. На истата се постигнаа следните резултати: види тука
На истата се избра екипата за учество на 33-тата БМО 2016 која ќе се одржи во Тирана, Република Албанија(види го објавениот список со резултати). На нашите ученици СММ им посакува успех. 
Со почит Алекса Малчеки

ПОЧИТУВАНИ
На 06.05.2016 година за прв пат во Република Македонија ќе се одржи Медитеранската математичка олимпијада. Поканите за учество на учениците дополнително ќе бидат испратени до соодветните училишта.
Со почит 
Алекса Малчески

16/04/2016

Нумерус_41_4

ПОЧИТУВАНИ
Од печат излезе четвртиот и последен број на математичкото списание за основно образование Нумерус 41-4 за оваа учебна година. Истото во наредната недела ќе биде дистрибуирано до сите нарачатели на истото.
Повеќе види тука
Со почит Алекса Малчески

09/04/2016

МАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2016

ПОЧИТУВАНИ
Во тек е 23-тата Македонска математичка олимпијада за учениците од средното образование(ММО 2016). Истата се одржува во пријатна атмосвера на домаќинот на натпреварот  
ФАКУЛТЕТОТ ЗА ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ИНФОРМАЦИСКИ ТЕХНОЛОГИИ
-Универзитет Свети Кирил и Методи. Во прикладното обраќање на Деканот на Факултетот проф.д-р Миле Станковски, соопшти дека факултетот кој го раководи одлучил да додели по 5 степендии за најдобро пласираните ученици од четврта година за следните две академски години кои ќе се запишат на ФЕИТ. Покрај другото факултетот ФЕИТ се придружува со сопствениот математичкиот кадар во припрема на најдобрите ученици од ММО кои ќе учествуваат во наредните меѓународни натпревари од оваа година. СММ се надева дека оваа соработка ќе стане традиционална. 
На сите ученици им посакуваме успех на овој и наредните натпревари. 
Со почит
Алекса Малчески

- See more at: http://smm.com.mk/index.php/news#sthash.9XnD5X67.dpuf

МЕДИТЕРАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2016

ПОЧИТУВАНИ
Медитеранската математичка олимпијада 2016 година ќе се одржи на 06.05.2016 година во просториите на
ФАКУЛТЕТОТ ЗА ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ИНФОРМАЦИСКИ ТЕХНОЛОГИИ
со почеток во 14 часот. Сојузот на математичари на Македонија на натпреварот ги поканува сите учесници на Европскиот математички куп 2015 и сите учесници на Македонската математичка олимпијада 2016 (список види тука). Секој кандидат од списокот мора да го потврди своето учество. За учениците од списокот кои се со црвена боја СММ нема електронска адреса за да се испрати официјално писмо покана и истите да се вклучат во системот на подготовки за олимпијади за оваа година.За натпреварот може да се пријават и ученици кои учествувале на Државниот натпревар за учениците од средното образование а не се на претходниот список. Истото можат да го направат најдоцна до 30.04.2016 година на адресата: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите .Нивното учество мора да биде потврдено со официјално писмо покана од страна на СММ. 
Со почит 
Алекса Малчески

22/04/2016

23-ТА МАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА

ПОЧИТУВАНИ
На 09.04.2015 година се одржа 23-тата Македонска математичка олимпијада. На истата се постигнаа следните резултати: види тука
На истата се избра екипата за учество на 33-тата БМО 2016 која ќе се одржи во Тирана, Република Албанија(види го објавениот список со резултати). На нашите ученици СММ им посакува успех. 
Со почит Алекса Малчеки

ПОЧИТУВАНИ
На 06.05.2016 година за прв пат во Република Македонија ќе се одржи Медитеранската математичка олимпијада. Поканите за учество на учениците дополнително ќе бидат испратени до соодветните училишта.
Со почит 
Алекса Малчески

16/04/2016

Нумерус_41_4

ПОЧИТУВАНИ
Од печат излезе четвртиот и последен број на математичкото списание за основно образование Нумерус 41-4 за оваа учебна година. Истото во наредната недела ќе биде дистрибуирано до сите нарачатели на истото.
Повеќе види тука
Со почит Алекса Малчески

09/04/2016

МАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2016

ПОЧИТУВАНИ
Во тек е 23-тата Македонска математичка олимпијада за учениците од средното образование(ММО 2016). Истата се одржува во пријатна атмосвера на домаќинот на натпреварот  
ФАКУЛТЕТОТ ЗА ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ИНФОРМАЦИСКИ ТЕХНОЛОГИИ
-Универзитет Свети Кирил и Методи. Во прикладното обраќање на Деканот на Факултетот проф.д-р Миле Станковски, соопшти дека факултетот кој го раководи одлучил да додели по 5 степендии за најдобро пласираните ученици од четврта година за следните две академски години кои ќе се запишат на ФЕИТ. Покрај другото факултетот ФЕИТ се придружува со сопствениот математичкиот кадар во припрема на најдобрите ученици од ММО кои ќе учествуваат во наредните меѓународни натпревари од оваа година. СММ се надева дека оваа соработка ќе стане традиционална. 
На сите ученици им посакуваме успех на овој и наредните натпревари. 
Со почит
Алекса Малчески

- See more at: http://smm.com.mk/index.php/news#sthash.9XnD5X67.dpuf

МЕДИТЕРАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2016

ПОЧИТУВАНИ
Медитеранската математичка олимпијада 2016 година ќе се одржи на 06.05.2016 година во просториите на
ФАКУЛТЕТОТ ЗА ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ИНФОРМАЦИСКИ ТЕХНОЛОГИИ
со почеток во 14 часот. Сојузот на математичари на Македонија на натпреварот ги поканува сите учесници на Европскиот математички куп 2015 и сите учесници на Македонската математичка олимпијада 2016 (список види тука). Секој кандидат од списокот мора да го потврди своето учество. За учениците од списокот кои се со црвена боја СММ нема електронска адреса за да се испрати официјално писмо покана и истите да се вклучат во системот на подготовки за олимпијади за оваа година.За натпреварот може да се пријават и ученици кои учествувале на Државниот натпревар за учениците од средното образование а не се на претходниот список. Истото можат да го направат најдоцна до 30.04.2016 година на адресата: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите .Нивното учество мора да биде потврдено со официјално писмо покана од страна на СММ. 
Со почит 
Алекса Малчески

22/04/2016

23-ТА МАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА

ПОЧИТУВАНИ
На 09.04.2015 година се одржа 23-тата Македонска математичка олимпијада. На истата се постигнаа следните резултати: види тука
На истата се избра екипата за учество на 33-тата БМО 2016 која ќе се одржи во Тирана, Република Албанија(види го објавениот список со резултати). На нашите ученици СММ им посакува успех. 
Со почит Алекса Малчеки

ПОЧИТУВАНИ
На 06.05.2016 година за прв пат во Република Македонија ќе се одржи Медитеранската математичка олимпијада. Поканите за учество на учениците дополнително ќе бидат испратени до соодветните училишта.
Со почит 
Алекса Малчески

16/04/2016

Нумерус_41_4

ПОЧИТУВАНИ
Од печат излезе четвртиот и последен број на математичкото списание за основно образование Нумерус 41-4 за оваа учебна година. Истото во наредната недела ќе биде дистрибуирано до сите нарачатели на истото.
Повеќе види тука
Со почит Алекса Малчески

09/04/2016

МАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2016

ПОЧИТУВАНИ
Во тек е 23-тата Македонска математичка олимпијада за учениците од средното образование(ММО 2016). Истата се одржува во пријатна атмосвера на домаќинот на натпреварот  
ФАКУЛТЕТОТ ЗА ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ИНФОРМАЦИСКИ ТЕХНОЛОГИИ
-Универзитет Свети Кирил и Методи. Во прикладното обраќање на Деканот на Факултетот проф.д-р Миле Станковски, соопшти дека факултетот кој го раководи одлучил да додели по 5 степендии за најдобро пласираните ученици од четврта година за следните две академски години кои ќе се запишат на ФЕИТ. Покрај другото факултетот ФЕИТ се придружува со сопствениот математичкиот кадар во припрема на најдобрите ученици од ММО кои ќе учествуваат во наредните меѓународни натпревари од оваа година. СММ се надева дека оваа соработка ќе стане традиционална. 
На сите ученици им посакуваме успех на овој и наредните натпревари. 
Со почит
Алекса Малчески

- See more at: http://smm.com.mk/index.php/news#sthash.9XnD5X67.dpuf
LAST_UPDATED2
 
СООПШТЕНИЕ XXIX PDF Печати Е-пошта
Напишано од Administrator   
на 27.03.2016, во 15:53 ч.
Списанија

НУМЕРУС_41_3_2015_2016

ПОЧИТУВАНИ
Од печат излезе третиот број на математичкото списание за учениците од основното образование во учебната 2015/2016 година. Секако дека неговите содржини, како и сите претходни броеви на списанието, значително ќе придонесе за развој на учениците и нивни подобри постигања како во математиката така и во другите сродни дисциплини. 
повеќе види тука
Со почит Алекса Малчески


УЧЕНИЧКИ ИНСТИТУТ ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА
Во рамки на соработката помеѓу Македонската академија на науки и уметности и Бугарската академија на науки и уметности, заедно со Здружението на информатичари на Македонија,Сојузот на Математичари на Македонија и Сојузот на математичари и информатичари на Бугарија се организира заеднички 

УЧЕНИЧКИ ИНСТИТУТ ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА
Целта на Институтот е да организира воведување на младите талентирани ученици за математика и информатика (на возраст до четврта година од средните училишта)  во научно-истражувачка работа. Учениците подготвуваат труд на одредена тема од математика/информатика предложена од Институтот, од ментор или самостојно избрана тема. Подготовката е темата е индивидуална или во коавторство со најмногу уште еден автор, самостојно или под раководство на ментор од училиштето. Трудовите ќе бидат рецензирани и најдобрите автори ќе бидат поканети да ги презентираат трудовите на Ученичка конференција по математика и информатика. 
Трудовите од математика треба да се пратат до Јасмина Марковска,  Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите 28.03.2016. 
Трудовите од информатика треба да се најават кај Марија Михова,  Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите до 21.03.2016, а да се подготват и пратат до 4.04.2016. 
Терминот за одржување на конференцијата ќе биде определен по добивањето на проектите. Прелиминарен термин е 23/24.04.2016.
Побарувањата за изработка на проектот се дадени подолу. 
Побарувања за изработка на проектот
Текстот на проектот треба да е напишан на   компјутерски едитор на текст (MS Word, LaTeX) на македонски јазик, со обем не помалку од 10 страници и не повеќе од 50 страници, оформен на следниов начин: заглавна страница, резиме на македонски јазик до 100 збора; резиме на англиски јазик до 100 збора. Во резимето треба да биде напишано од која област е проектот и какви се оригиналните придонеси на авторите. Трудот се разделува на глави/секции и започнува со вовед, во кој се формулираат целите и задачите на проектот и се прави кратка анотација на содржината на останатите глави. Проектот завршува со заклучок, во кој се опишува како се постигнати целите, при што се одбележува и придонесот на авторите. На крај се дава список на искористена литература. Во проектите по информатика и информациски технологии со апликативен карактер трудот треба да содржи: опис на областа; опис на апликативниот систем (кој не зависи од реализацијата); избор на технички и програмски средства и опис на реализацијата. Во прилог можат да бидат вклучени, програмски код и пример излези. Проектите по информатика и информациски технологии треба да бидат придружени со кодот кој е искористен, неопходен за подробното запознавање на рецензентите со разработката. 
Оценување
Основни показатели при оценувањето се јасност и последователност на изложеното, оригиналност, коректност на резултатите, отсуство на технички и правописни грешки, прегледност на цртежи и графикони, целосното оформување. 
Презентација
Времето за презентација е 20-30 мин., кои вклучуваат и 5 минути за прашања, одговори и дискусија. Презентацијата треба да биде кратка и јасна, да дава точна претстава за суштината на проектот и најмногу за придонесот на авторот/те во темата.

23/03/2016

Натпревари - Средно школо

EGMO 2016

ПОЧИТУВАНИ
Според резултатите од овогодишните натпревари по математика за учениците од средното образование (Државен натпревар за учениците од средното образование 2016 и EMC 2015), СММ за EGMO 2016 избра екипа која ќе на претставува на овој натпревар во состав:
1.Сања Симоновиќ
2.Теа Стоилковска
3.Надежда Илиева
4.Тамара Митровска
Натпреварот ќе се одржи во периодот 10.04.2016 -16.04.2016 година во Буштрени-Република Романија. На нашите натпреварувачки да им посакаме успех и добри резултати. 
Со почит 
Алекса Малчески

 

 
СООПШТЕНИЕ XXVIII PDF Печати Е-пошта
Напишано од Administrator   
на 20.03.2016, во 13:25 ч.
Олимпијади - Македонска Математичка Олимпијада

МАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2016

ПОЧИТУВАНИ
Според календарот за одржување на натпревари во средното образование на 09.04.2016 година ќе се одржи Македонската математичка олимпијада 2016 за учениците од средното обрааование. Олимпијадата ќе се одржи во просториите на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ). На натпреварот ќе учествуваат учениците кои се пласира за учество на овој натпревар според резултатите од одржаниот 59-ти државен натпревар и учениците кои имаат право на учество според Правилникот за организирање и одржување на натпревари во средното образование. 
Список на учесници види тука
Учениците кои не се на овој список а имаат право на учество, треба да се најават најдоцна до 02.04.2016 година на адреса Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите
Со почит 
Алекса Малчески

20/03/2016

Натпревари - Средно школо

59_ти ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОД СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

ПОЧИТУВАНИ
На 19.03.2016 година во просториите на универзитетот ФОН се одржа 59-от Државен натпревар за учениците од средното образование, под највисоки стандарди од сите аспекти на натпреварот. Во силна конкуренција во сите категории на ученици се постигнаа следните резултати
прва година         види тука
втора година        види тука
трета година        види тука
четврта година    види тука
Сојузот на математичари на Македонија им се заблагодарува на раководството и вработените на универзитетот ФОН за гостопримството. 
Со почит 
Алекса Малчески
Претседател на СММ

 

LAST_UPDATED2
 
« ПочетокПред12345678910СледноКрај »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Previous Next
Соопштение за наставниците и учениците

Почитувани,

 

За сите информации во врска со списанието Нумерус, можете да се обраќајте се на следната e-mail адреса: numerus@t-home.mk.

JMMO 2009

Јуниорска Македонска Математичка Олимпијада 2009

На 30 мај во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје се одржа ЈММО2009 за ученици до 15,5 години. СММ честита на освојувачите на медали и пофалби и им посакува успех на учениците кои ќе учествуваат на Балканската јуниорска математичка олимпијата.

Ранг-листа

ММО 2009

МАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2009

- за учениците од средното образование  -

Денес, на 11 април 2009 во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје се одржа ММО-2009 за ученици од средното образование. 

Републички натпревар 2009

Републички натпревар за средно образование 2009

На 14 март 2009 на Природно-математичкиот факултет во Скопје се одржа Републичкиот натпревар по математика за ученици од средните училишта.

Сојузот на математичарите на Македонија им честита на наградените и пофалените учесници и им посакува многу успех на учесниците на Македонската математичка олимпијада. 

Ранг-листи на учесниците

Резултати од регионалниот натпревар

Ранг-листи на учесниците на регионалниот натпревар за средно образование

Кенгур 2009

Меѓународниот математички натпревар Кенгур во 2009, ќе се одржи на 26 март 2009 година со почеток во 11 часот.

Категориите на натреварот се:

1 и 2 одделение од основно училиште

3 и 4 одделение од основно училиште

5 и 6 одделение од основно училиште

7 и 8 одделение од основно училиште

1 и 2 година од средно училиште

3 и 4 година од средно училиште

Пријавувањето на учениците да биде до одговорните наставници до 20 февруари 2009 година

Календар на натпревари по математика

КАЛЕНДАР на натпреварите во средно образование во учебната 2008/09 година

 

 Регионален натпревар 
14.02.2009
 Републички натпревар
14.03.2009
 Македонска математичка олимпијада      
11.04.2009
 Балканска математичка олимпијада  крај на месец април или почеток на месец мај 2009
 Меѓународна математичка олимпијаа
 средина на месец јуни 2009
  

 

Календар за натпревари за основно образование 2008/09

КАЛЕНДАР за одржување на натпреварите по математика за учениците од основните училишта во учебната 2008/09 година

 Регионален натпревар 
04.04.2009
 Републички натпревар
02.05.2009
 Македонска математичка олимпијада за ученици до 15,5 години     
30.05.2009
  
  

БМО

Во тек е 25-тата Балканска Математичка Олимпијада.

Среќа и успех на натпреварот за сите натпреварувачи, а особено за македонскиот тим.

ММО 2008

ММО 2008 ќе се одржи на 19.04.2008 година во просториите на ФОН

Писмо за учесниците

Писмо за Државен натпревар
Писмо до средните училишта за учесниците на Државниот натпревар по математика
Календар
Овде ќе го најдете календарот на натпревари за учениците од основното и средното образование во учебната 2007/2008 година.
Нов сајт

Во фаза е изработката на новиот сајт на СММ. Ги очекуваме вашите коментари и сугестии.

Конгрес

Објавивме информации поврзани со Четвртиот конгрес на математичарите на Македонија. Регистрирајте се!!!

Прво соопштение за наставниците по математика

Наскоро!!!

Наскоро ќе објавиме информации за БМО (Балканската математичка олимпијада) која оваа година ќе се одржи во нашата земја.

Списанија

Во подготовка се новите броеви на списанијата „Сигма“ и „Нумерус“. Не заборавајте да ги погледнете подготвителните задачи за натпревари.


Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.