Четири медали за македонската екипа на ЈБМО 2021

Почитувани,

ни претставува посебна чест да ги споделиме со вас одличните вести за огромниот успех на македонската екипа на Јуниорската балканска математичка олимпијада 2021.

Освоивме еден златен, еден сребрен и два бронзени медали. Носители на медалите се:

 1. Дамјан Давков – златен медал
 2. Алексиј Тасиќ – сребрен медал
 3. Бранко Јангеловски – бронзен медал
 4. Леонид Тодороски – бронзен медал

На ЈБМО 2021 успешно учествуваа и Миша Веселински и Михаела Смилевска.…

Прочитај повеќе

Се одржа ЈБМО 2021

Почитувани,

денес со почеток во 10 часот се одржа 25-тата Јуниорска балканска математичка олимпијада (ЈБМО 2021).

Формален домаќин на Олимпијадата е Кишињев, Молдавија. Нашата екипа се натпреваруваше виртуелно во просториите на Институтот за математика при Природно-математичкиот факултет во Скопје.

Резултатите ги очекуваме во сабота, 5.07.2021 година, а дотогаш еве дел од атмосферата со натпреварувачите низ слики:

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Конечни резултати од ЈММО 2021

Почитувани

Во прилог се  конечните резултати и распределбата на медали од ЈММО 2021.

Избрана e екипата која ќе ја претставува нашата земја на 25. Јуниорска Балканска Математичка Олимпијада:

 • Алексиј Тасиќ, ученик од IX одделение при ООУ ,,Ѓорѓија Пулевски”-Скопје, 
 • Дамјан Давков, ученик од VIII одделение при ООУ „Ванчо Прке“-Штип,
 • Бранко Јангеловски, ученик од IX одделение при ООУ „Блаже Конески“-Скопје,
 • Леонид Тодороски, ученик од VIII одделение при ООУ „Григор Прличев“-Охрид,
 • Миша Веселински, ученичка од IX одделение при ПОУ „Јахја Кемал“-Скопје,
 • Михаела Смилевска, ученичка од IX одделение при ООУ „Кирил Пејчиновиќ“-Скопје,

Со нашите олимпијци ќе бидат:

 • Делчо Лешковски, како водач,
 • Борче Јошевски, како заменик водач.
Прочитај повеќе

Прелиминарни резултати од ЈММО 2021

Почитувани,

Комисијата за Македонска математичка олимпијада за учениците до 15,5 години и меѓународни натпревари за учениците до 15,5 години ги прегледа решенијата на олимпијците и ја подготви следната листа со

прелиминарни резултати

Приговорите на резултатите испратете ги на dleskovski@gmail.com , најдоцна до 9 јуни 2021 до 21 часот.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Се одржа ЈММО 2021

Почитувани,

денес во просториите на ПМФ со почеток во 10 часот се одржа дваесет и петтата Јуниорската Македонска Математичка Олимпијада (ЈММО 2021).

Учесници на овој натпревар се сите учениците кои се:

 • седмо одделение и на државниот натпревар освоиле најмалку втора награда
 • осмо одделение и на државниот натпревар освоиле најмалку втора награда
 • деветто одделение и на државниот натпревар освоиле најмалку трета награда
 • средношколци и на државниот натпревар за средно образование имаат најмалку трета награда и се родени на или подоцна од 24 Декември 2005 година.
Прочитај повеќе

Избран е олимпискиот тим!

Почитувани,

избран е олимпискиот тим кој ќе не претставува на ИМО 2021!

Во прилог е табелата со распределба на бодовите според подготвениот Правилник за ММО.

Во пресрет на олимпијадата, само накусо потсетување на дел од сценариото кое е планирано од страна на домаќините на овој виртуелен настан:

 • активностите за лидерот и неговиот заменик започнуваат на 16.07.2021 година и траат до 24.07.2021 година
 • церемонијата на отворањето ќе биде на 18.07.2021 година
 • натпреварувањето се реализира во два дена, 19.07.2021 година и 20.07.2021 година

Останатите аспекти поврзани со техничкиот дел од организацијата и поддршката на олимпијците, подетално може да ги прочитате овде.…

Прочитај повеќе

Прелиминарни резултати од изборниот тест

Почитувани,

заврши прегледувањето на решенијата на задачите од изборниот тест за ИМО 2021.

Во прилог е листата со прелиминарни резултати по задачи.

Приговорите на прелиминарните резултати испратете ги до комисијата за Македонска математичка олимпијада и за меѓународни натпревари за средно образование на mirko.petrushevski@gmail.com до утре, 31.05.2021 година, понеделник, во 22 часот.…

Прочитај повеќе

Задачи за изборниот тест за ИМО 2021

Почитувани,

заврши изборниот тест за формирање екипа која ќе не претставува на ИМО 2021 ( 62nd International Mathematical Olympiad Saint-Petersburg Russia (imo2021.ru).

Во прилог се задачите кои имаат олимписка тежина и карактер, а натпреварувачите ги решава во овие два натпреварувачки дена:

Во пресрет на прелиминарните резултати од оваа селекција на кандидатите, погледнете ги и решенијата на задачите.…

Прочитај повеќе

Дополнителна информација за ЈММО 2021

Почитувани,

со оглед на тоа што се појави совпаѓање на датумот за реализација на ЈММО 2021 и тековните натпревари по физика во организација на ДФРМ, а во интерес на што поскоро формирање на тим кој ќе не претставува на меѓународните натпревари, СММ одлучи да го помести датумот на одржување од 5.06.2021 година, сабота, за 8.06.2021 година, вторник, со почеток во 10 часот.…

Прочитај повеќе

Информација за ЈММО 2021

Почитувани,

ве известуваме дека Јуниорската Македонска Математичка Олимпијада (ЈММО 2021) ќе се одржи на 5 јуни 2021 година со почеток во 10 часот. 

Право на учество имаат сите ученици од:

 • седмо одделение, кои на државниот натпревар освоиле најмалку втора награда
 • осмо одделение, кои на државниот натпревар освоиле најмалку втора награда
 • деветто одделение, кои на државниот натпревар освоиле најмалку трета награда
 • државниот натпревар за средно образование, кои имаат најмалку трета награда и се родени на или подоцна од 24 Декември 2005 година.
Прочитај повеќе