Доделување дипломи од Есенската математичка школа 2022

На 24.12.2022, сабота, во просториите на Природно – математичкиот факултет во Скопје се одржа последната активност од Есенската математичка школа 2022 во организација на Сојузот на математичари на Македонија (15.10 – 03.12.2022) – доделувањето на дипломите за постигнатиот успех на завршниот тест.

Дипломите на учениците им ги врачија нивните наставници, предавачите на школата, кои им порачаа на учениците да продолжат да ја сакаат математиката и да стекнуваат секојдневно нови математички знаења.…

Прочитај повеќе

Информација за доделувањето дипломи од Есенската математичка школа 2022

Драги ученици,

Ве потсетуваме дека доделувањето на дипломите за успехот на завршниот тест на Есенската математичка школа 2022 ќе се одржи на 24.12.2022 година, сабота, со почеток во 10 часот во Математичкиот амфитеатар М121 на Институтот за математика при Природно-математичкиот факултет во Скопје.

Ве очекуваме!

Проф. д-р Ирена Стојковска,
Раководител на ЕМШ2022…

Прочитај повеќе

Информација за завршниот тест на ЕМШ2022

Драги ученици,

Ве информираме дека завршниот тест на Есенската математичка школа 2022 ќе се одржи на 03.12.2022 (сабота), со почеток во 10 часот, во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје. Учениците треба да бидат пристигнати во 9.30 часот пред зградата на ПМФ, за да бидат распределени во просториите за полагање на тестот.…

Прочитај повеќе

Учениците од ЕМШ2022 го прославија Светскиот ден на детето

Ја прифативме поканата на Комерцијална банка и Фудбалската федерација на Македонија заедно да ја споделиме љубовта кон македонскиот фудбал и да се приклучиме кон прославувањето на Светскиот ден на детето под мотото #ЕденТим и да го насочиме вниманието кон прашањата важни за децата – како што се еднакви можности, квалитетно образование, здрава животна средина и ментално здравје за секое дете.…

Прочитај повеќе

Известување за Есенската математичка школа 2022

Драги ученици,

Оваа сабота, 29.10.2022 година, продолжуваме со наставата на Есенската математичка школа 2022, која во план е да се дореализира во следните четири последователни саботи: 29.10, 05.11, 12.11 и 19.11 по следниот распоред:

 • 10:00 – 11:45 ПРЕДАВАЊА
  (2 часа од по 45-50 мин. и една пауза од 5-10 мин.)
 • 11:45 – 12:15 УЖИНКА (30 мин)
 • 12:15 – 14:00 ПРЕДАВАЊА
  (2 часа од по 45-50 мин.
Прочитај повеќе

Информации за првиот ден на Есенската математичка школа 2022

Драги ученици,

Во сабота на 15.10.2022 година започнува Есенската математичка школа 2022 во организација на Сојузот на математичари на Македонија. Од 8.30 до 9.15 часот е планирана регистрација на учениците во холот во приземјето на горната зграда на Природно-математичкиот факултет во Скопје (локација на Google Maps). Од 9.15 до 9.45 часот е отварањето на школата во Математичкиот амфитетар М121 (на првиот кат).…

Прочитај повеќе

Пријавени ученици на Есенската математичка школа 2022

Драги ученици,

На Есенската математичка школа 2022 се пријавија следните ученици:

Список на пријавени ученици на ЕМШ2022

Во текот на следната недела, најдоцна на 13.10.2022 година, ќе биде објавен подетален распоред за активностите на првиот ден на школата (отварање на школата и распоред на учениците по простории).

Ве очекуваме заедно да освојуваме нови математички врвови!…

Прочитај повеќе

Наградни учества на Есенската математичка школа 2022

Драги ученици,

Сојузот на математичари на Македонија одлучи на следните ученици – добитници на прва награда на Државните натпревари по математика 2022, да им додели наградни учества на Есенската математичка школа 2022:

 1. Валентино Атанасовски VII одд, ООУ „Кочо Рацин“, Скопје
 2. Моника Стефановска Гоџо VII одд, ООУ „Кирил Пејчиновиќ“, Скопје
 3. Дијар Адеми VII одд, ПОУ „Јахја Кемал“, Тетово
 4. Ана Митевска VII одд, ООУ „Кирил Пејчиновиќ“, Скопје
 5. Филип Хаџи-Велков VII одд, ООУ „Димитар Миладинов“, Скопје
 6. Калина Грашкоска VII одд, ООУ „Кочо Рацин“, Скопје
 7. Никола Стојковски VIII одд, ООУ „Ѓорѓија Пулевски“, Скопје
 8. Кирил Атанасов VIII одд, ООУ „11 Октомври“, Скопје
 9. Јаков Геговски VIII одд, ООУ „Јохан Ханрих Песталоци“, Скопје
 10. Матеј Стоименов VIII одд, ООУ „Климент Охридски“, Чешиново-Облешево
 11. Ангел Мукоски VIII одд, ООУ „Димитар Миладинов“, Скопје
 12. Андрија Младеновиќ IX одд, ООУ „11 Октомври“, Скопје
 13. Виктор Максимоски IX одд, ООУ „Башкими – Единство“, Гостивар
 14. Ивано Божиновски IX одд, ООУ „Ѓорѓија Пулевски“, Скопје
 15. Лео Нелоски IX одд, ООУ „Григор Прличев“, Охрид
 16. Петар Дамјаноски IX одд, ООУ „Димитар Миладинов“, Скопје
 17. Бистра Бојаџиевска IX одд, ООУ „Лазо Трповски“, Скопје
 18. Леонид Тодороски I год, ПСУ „Јахја Кемал“, Струга
 19. Марко Митевски I год, Математичко-информатичка гимназија, Скопје
 20. Нина Ламева I год, ПСУ „Јахја Кемал“, Скопје
 21. Калина Милисова I год, ПСУ „Јахја Кемал“, Скопје
 22. Алексиј Тасиќ II год, ПСУ „Јахја Кемал“, Скопје
 23. Бранко Јангеловски II год, ПСУ „Јахја Кемал“, Скопје
 24. Никола Спировски III год, ПСУ „Јахја Кемал“, Скопје
 25. Јан Стојановски III год, ПСУ „Јахја Кемал“, Скопје
 26. Емилија Николовска III год, Математичко-информатичка гимназија, Скопје
 27. Дамјан Давков I год, Математичко-информатичка гимназија, Скопје
 28. Мајкл Георгиевски IV год, СОУ Гимназија „Добри Даскалов“, Кавадарци

За да го потврдат своето учество на Есенската математичка школа 2022, наградените ученици треба да ја пополнат пријавата за учество која се наоѓа на страницата на школата: https://smm.org.mk/skoli/matematicki-skoli/esenska-matematicka-skola-2022/.…

Прочитај повеќе

Информации за проектот „Математички институт за научно-истражувачки подмладок“

Почитувани,

Рокот за поднесување на трудовите за Ученичката конференција по математика и информатика „Математички институт за научно-истражувачки подмладок“ се продолжува до 10.10.2022 година, понеделник.

Сите детали околу изработката на трудот може да ги најдете овде.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Теми на Есенската математичка школа 2022

Темите на Есенската математичка школа 2022 која започнува со предавања на 15 октомври 2022 година во просториите на Природно-математичкиот факулетет во Скопје, се следните:

 • 4 одд.
  Предизвикот на дропките, проф. д-р Слаѓана Јакимовиќ, Институт за одделенска настава, Педагошки факултет, Скопје
  Програма: Истражувања за дропките (што е дропка, видови дропки, споредување дропки, еквивалентни дропки…).
Прочитај повеќе