Се одржа изборниот тест за БМО 2021

Почитувани,

денес се одржа изборниот тест со чија помош ќе се одреди екипата за БМО 2021. Повеќе информации околу начинот на формирање на екипата ќе најдете овде.

Во просториите на Природно математичкиот факултет, со почеток од 10 часот, присутните ученици, решаваа 4 задачи за 270 минути. Притоа се запазија сите COVID-19 протоколи.…

Прочитај повеќе

Изборен тест за БМО 2021

Почитувани,

изборниот тест за македонската екипа на БМО 2021 ќе се одржи на 18.08. 2021 година (среда) во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје. Притоа, ќе бидат запазени сите COVID-19 протоколи.

Учесниците треба да бидат пред факултетската зграда најдоцна во 9 часот и 30 минути. Натпреварот ќе започне во 10 часот.…

Прочитај повеќе

„Сребро, две бронзи и две пофалници на IMO2021“

Почитувани,

огромен успех за македонскиот тим на IМО 2021.

Најмладиот член на тимот, Дамјан Давков, ни донесе сребрен медал. Бронзени медали освоија Никола Спировски и Блаже Суклевски, а пофалнициЛука Грашковски и Јасна Илиева. На ИМО 2021 успешно учествуваше и Марија Атанасова.

Лидер на тимот беше проф д-р Ристо Атанасов, а заменик лидер проф д-р Мирко Петрушевски.…

Прочитај повеќе

Заврши вториот олимписки ден

Почитувани,

денес заврши и вториот олимписки ден, односно решавањето задачи.

Натпреварувачите имаа повторно 270 минути за нови три задачи, а скенираните решенија ги испративме до организаторот.

Наредните денови, водачот и заменикот водач на нашиот тим учествуваат во координацијата со домаќинот. Натпреварувачите имаат можност да следат предавања од различни области и да учествуваат во шаховски натпревар (подетално овде).…

Прочитај повеќе

Заврши првиот олимписки ден

Почитувани,

првиот олимписки ден од ИМО 2021, заврши!

Нашиот тим е во состав: Лука Грашкоски, Дамјан Давков, Никола Спировски, Блаже Суклевски, Јасна Илиева и Марија Атанасова, а проф. д-р Ристо Атанасов е лидер на тимот, додека пак проф. д-р Мирко Петрушевски е заменик лидер.

Натпреварувачите решаваа три задачи за време од 270 минути, потоа решенијата се скенираа и испратија до организаторот.…

Прочитај повеќе

Четири медали за македонската екипа на ЈБМО 2021

Почитувани,

ни претставува посебна чест да ги споделиме со вас одличните вести за огромниот успех на македонската екипа на Јуниорската балканска математичка олимпијада 2021.

Освоивме еден златен, еден сребрен и два бронзени медали. Носители на медалите се:

 1. Дамјан Давков – златен медал
 2. Алексиј Тасиќ – сребрен медал
 3. Бранко Јангеловски – бронзен медал
 4. Леонид Тодороски – бронзен медал

На ЈБМО 2021 успешно учествуваа и Миша Веселински и Михаела Смилевска.…

Прочитај повеќе

Се одржа ЈБМО 2021

Почитувани,

денес со почеток во 10 часот се одржа 25-тата Јуниорска балканска математичка олимпијада (ЈБМО 2021).

Формален домаќин на Олимпијадата е Кишињев, Молдавија. Нашата екипа се натпреваруваше виртуелно во просториите на Институтот за математика при Природно-математичкиот факултет во Скопје.

Резултатите ги очекуваме во сабота, 5.07.2021 година, а дотогаш еве дел од атмосферата со натпреварувачите низ слики:

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Конечни резултати од ЈММО 2021

Почитувани

Во прилог се  конечните резултати и распределбата на медали од ЈММО 2021.

Избрана e екипата која ќе ја претставува нашата земја на 25. Јуниорска Балканска Математичка Олимпијада:

 • Алексиј Тасиќ, ученик од IX одделение при ООУ ,,Ѓорѓија Пулевски”-Скопје, 
 • Дамјан Давков, ученик од VIII одделение при ООУ „Ванчо Прке“-Штип,
 • Бранко Јангеловски, ученик од IX одделение при ООУ „Блаже Конески“-Скопје,
 • Леонид Тодороски, ученик од VIII одделение при ООУ „Григор Прличев“-Охрид,
 • Миша Веселински, ученичка од IX одделение при ПОУ „Јахја Кемал“-Скопје,
 • Михаела Смилевска, ученичка од IX одделение при ООУ „Кирил Пејчиновиќ“-Скопје,

Со нашите олимпијци ќе бидат:

 • Делчо Лешковски, како водач,
 • Борче Јошевски, како заменик водач.
Прочитај повеќе

Прелиминарни резултати од ЈММО 2021

Почитувани,

Комисијата за Македонска математичка олимпијада за учениците до 15,5 години и меѓународни натпревари за учениците до 15,5 години ги прегледа решенијата на олимпијците и ја подготви следната листа со

прелиминарни резултати

Приговорите на резултатите испратете ги на dleskovski@gmail.com , најдоцна до 9 јуни 2021 до 21 часот.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Се одржа ЈММО 2021

Почитувани,

денес во просториите на ПМФ со почеток во 10 часот се одржа дваесет и петтата Јуниорската Македонска Математичка Олимпијада (ЈММО 2021).

Учесници на овој натпревар се сите учениците кои се:

 • седмо одделение и на државниот натпревар освоиле најмалку втора награда
 • осмо одделение и на државниот натпревар освоиле најмалку втора награда
 • деветто одделение и на државниот натпревар освоиле најмалку трета награда
 • средношколци и на државниот натпревар за средно образование имаат најмалку трета награда и се родени на или подоцна од 24 Декември 2005 година.
Прочитај повеќе