Се одржа ЈММО

Почитувани,

денес со почеток од 10 часот во просториите на Природно-математичкиот факултет се одржа дваесет и четвртата Јуниорска македонска математичка олимпијада (ЈММО). Настанот се одвиваше во математичкиот амфитеатар со целосно почитување на протоколите за работа при физичко присуство на кандидатите.

Во прилог се задачите и решенијата на задачите како и предлогот за распределба на бодовите.…

Прочитај повеќе

Екипа за ИМО

Почитувани,

пријавена е екипата која ќе ја претставува нашата земја на 61 Интернационална математичка олимпијада.

 • Лука Грашкоски ученик од III година при Меѓународни Училишта „НОВА“-Скопје,
 • Алек Јармов ученик од IV година при СУГС „Раде Јовчевски Корчагин“-Скопје,
 • Дамјан Давков ученик од VII одделение при ООУ „Ванчо Прке“-Штип,
 • Благоја Младенов ученик од IV година при ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје,
 • Кристина Тасева ученичка од II година при ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје и
 • Бојан Димовски ученик од II година при ССОУ „Коле Неделковски”-Велес.
Прочитај повеќе

Конечни резултати од ММО

Почитувани,

во прилог се конечните резултати од Македонската математичка олимпијада (ММО) која се одржа на 29.08.2020 година. Во табелата се наведени и освојувачите на медали. СММ на сите ученици им честита за постигнатите резултати.

Ваш СММ!

Прочитај повеќе

Конечни резултати од државниот натпревар за основно образование

Почитувани,

во прилог се конечните резултати од XLV Државен натпревар по математика за учениците од основното образование кој се одржа на 22 и 23.08.2020 година.

Освојувачи на првите места на државно ниво, по одделенија, се учениците:

 • шесто одделение – Ивано Божиновски, ученик од ООУ „Ѓорѓија Пулевски“- Скопје,
 • седмо одделение – Нина Ламева, ученичка од ООУ,,Браќа Миладиновци”- Скопје,
 • осмо одделение – Алексиј Тасиќ, ученик од ООУ „Ѓорѓија Пулевски“- Скопје и
 • деветто одделение – Дрин Салиу, ученик од ОУ„Братство“- Скопје.
Прочитај повеќе

Се одржа ММО

Почитувани,

денес со почеток од 10 часот во просториите на Природно-математичкиот факултет се одржа дваесет и седмата Македонска математичка олимпијада. Настанот се одвиваше во математичкиот амфитеатар со целосно почитување на протоколите за работа при физичко присуство на кандидатите.

Во прилог се задачите и решенијата на задачите како и предлогот за распределба на бодовите.…

Прочитај повеќе

Прелиминарни резултати од XLV Државен натпревар по математика

Почитувани ученици и ментори,

следуваат прелиминарните резултати од XLV Државен натпревар по математика за ученици од основното образование.

Приговорите може да ги доставувате овде до 26.08.2020 година, среда во 8:00 часот.

Од комисијата за задачи за општински, регионални и републички натпревари за
учениците од основните училишта

Трајче Ѓорѓијевски…

Прочитај повеќе

Информација за ЈММО 2020

Почитувани,

Ве известуваме дека Јуниорската македонска математичка олимпијада (ЈММО) 2020 ќе се одржи на 05.09.2020 година, сабота, со почеток во 10 часот.

Учесниците на натпреварот ќе ги објавиме во текот на следните денови.

Натпреварот ќе се одржи во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје, со физичко присуство на учениците и со почитување на протоколот за работа на ПМФ при физичко присуство.…

Прочитај повеќе

Решенија на задачите од Државниот натпревар за основно образование

Почитувани,

ова се задачите и решенијата на задачите кои ги решаваа учениците на XLV Државен натпревар по математика за ученици од основното образование.

Од комисијата за задачи за општински, регионални и републички натпревари за
учениците од основните училишта

Трајче Ѓорѓијевски…

Прочитај повеќе

Државен натпревар по математика-основно образование

Почитувани ученици, наставници и родители

Ве информираме дека државниот натпревар по математика за основно образование ќе се одржи на 22.08.2020 (сабота) за учениците од седмо и деветто одделение и на 23.08.2020 (недела) за учениците од шесто и осмо одделение. 

Натпреварот е со почеток во 10:00 часот и трае 180 минути, но неопходно е учениците да бидат во дворот на Природно-математичкиот факултет во 9.30 часот, пред главниот влез.…

Прочитај повеќе

Конечни резултати од Државниот натпревар за средно образование

Почитувани,

во прилог се конечните резултати од 63-от Државен натпревар по математика за учениците од средното образование кој се одржа на 15 и 16.08.2020 година.

Освојувачи на првите места на државно ниво, по години, се учениците:

 • прва година – Дамјан Давков, ученик од VII одделение од ООУ„Ванчо Прке“-Штип,
 • втора година – Јосиф Тренчовски, ученик од СУГСГ„Раде Јовчевски Корчагин“-Скопје,
 • трета година – Лука Грашкоски, ученик од Меѓународни училишта „НОВА“-Скопје и
 • четврта година – Иљир Лимани од ПСУ „Јахја Кемал“-Скопје.
Прочитај повеќе