Се одржа петтиот меморијален натпревар – АБЦ

Почитувани,

викендов во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје, се одржа петтиот  меморијален математички натпревар „Александар Блажевски – Цане“.

Во прилог се неколку фотографии од настанот, задачите во категориите јуниори односно сениори и официјалните решенија со распределбата на поени.

Прелиминарните резултати од натпреварот се:

Евентуалните приговори можете да ги испратите на е-адресата mirko.petrushevski@gmail.com во текот на утрешниот ден, понеделник 29.01.2024 година, најдоцна до 18:00 часот.…

Прочитај повеќе

Петти меморијален натпревар „Александар Блажевски-Цане“

Почитувани натпреварувачи,
Ве известуваме дека петтото издание на меморијалниот математички натпревар во чест на
прерано починатиот голем македонски математичар Александар Блажевски – Цане ќе се одржи
на 27-28 јануари 2024 година.
Станува збор за натпреварување од олимписки формат: се состои од шест задачи (по три во два
натпреварувачки дена), за чие решавање се предвидени по 4 и пол саати дневно.…

Прочитај повеќе

Известување за општинскиот натпревар за основно и средно образование

Почитувани,

Ве известуваме дека пријавувањето на учениците за општинските натпревари за основно и средно образование го вршат училиштата, преку назначен наставник координатор од училиштето, најдоцна до 28.01.2024 година. Пријавувањето се врши преку пополнување на соодветната табела:

Пријава за средно образование

Адресата за испраќање на пополнетата табела со натпреварувачите од средното образование е smm.sredno@gmail.com


Пријава за основно образование


Адресата за испраќање на пополнетата табела со натпреварувачите од основното образование е natprevari.smm2024@gmail.com.…

Прочитај повеќе

Календар за натпревари за учебната 2023/2024

Почитувани,

Натпреварите по математика за учениците од основното образование ќе се одржат според следниот распоред:

Општински натпревар за учениците од основното и средното образование – 02.02.2024 година

Регионален натпревар за учениците од основното и средното образование – 02.03.2024 година

Државен натпревар за учениците од средното образование – 30.03.2024 година

Државен натпревар за учениците од основното образование – 11.05.2024 година

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Европски Математички Куп

Почитувани,

локалната организација за Македонија на 12. издание на Европскиот Математички Куп е доверена на СММ. Станува збор за престижен меѓународен натпревар што во периодот 9-17 Декември 2023 ќе се одржува во повеќе држави ширум светот. Официјалната веб страна за EMC е https://emc.mnm.hr/.  

За учесниците од Македонија натпреварот ќе се одржи на 16.12.2023 во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје, со почеток во 10ч.…

Прочитај повеќе

Македонскиот тим донесе бронзен медал од IEO2023

Почитувани,

Во периодот 25.07 – 2.08.2023, се одржа Шестата меѓународна економска олимпијада на која Македонија зеде учество по втор пат. На олимпијадата учествуваат 50 тимови од 48 земји од светот. Учениците се натпреваруваа во три дела, тест од економија, игра за финансиска писменост и бизнис студија. Олимпијадата се одржа во хибриден формат, дури 15 тима оваа година беа собрани на едно место, во Волос – Грција.…

Прочитај повеќе

Согледувања од ИМО 2023

Годинава најпрестижниот светски математички натпревар, 64. Интернационална математичка олимпијада (ИМО 2023), се одржа во Чиба, Јапонија, во периодот 3-13 јули. Млади умови од целиот свет се натпреваруваа во решавање на шест математички проблеми во текот на два натпреварувачки дена. Магичниот број (целосно решение) кон кој се стреми секој од натпреварувачите изнесува 7 (поени по задача).…

Прочитај повеќе

ИМО2023: едно злато, едно сребро, две бронзи и две пофалници за Македонија!

Ни претставува особена чест да објавиме дека на 64. Интернационална математичка олимпијада (ИМО 2023) најпрестижниот математички натпревар за ученици од средните училишта, која годинава се одржува од 2.07-13.07.2023 година во Чиба, Јапонија – македонската репрезентација постигна одличен успех!

На овој светски мегдан за извонредност нашата екипа се закити со еден златен, еден сребрен, два бронзени медали и две пофалници. 

 • ДАМЈАН ДАВКОВ (златен медал; со освоени 32 поени) 
 • АЛЕКСИЈ ТАСИЌ  (сребрен медал; со освоени 25 поени) 
 • НИКОЛА ЦВЕТАНОСКИ (бронзен медал; со освоени 23 поени) 
 • НИКОЛА СПИРОВСКИ (бронзен медал; со освоени 19 поени)
 • ЈАН СТОЈАНОВСКИ (пофалница; со освоени 17 поени) 
 • БРАНКО ЈАНГЕЛОВСКИ (пофалница; со освоени 11 поени)

Успехот на овие наши деца е успех за целата татковина!…

Прочитај повеќе

Започна ИМО 2023

Почитувани,

започна 64. ИМО 2023 која ќе се одржи 2.07-13.07.2023 година во Чиба, Јапонија.

Нашиот олимписки тим е во состав:

МКД 1 Дамјан Давков
МКД 2 Алексиј Тасиќ
МКД 3 Никола Спировски
МКД 4 Никола Цветаноски
МКД 5 Јан Стојановски
МКД 6 Бранко Јангеловски

Водач на тимот е Илија Јовчески, а заменик-водач е Мирко Петрушевски.…

Прочитај повеќе

Доделени дипломи на натпреварувачите

Почитувани,

Ве известуваме дека во саботата на 1 јули 2023 година, со почеток од 15 часот, во Математичкиот амфитеатар на ПМФ се одржа доделувањето на медали на освојувачите на следниве натпревари:

 • Трет натпревар Александар Блажевски Цане, одржан на 15 и 16 јануари 2022 година
 • Четврт натпревар Александар Блажевски Цане, одржан на 17 и 18 декември 2022 година
 • ММО 2022
 • ММО 2023
 • ЈММО 2022
 • ЈММО 2023

Дел од атмосферата низ галеријата


Ваш СММ!……

Прочитај повеќе