Школа за млади математичари 2023/2024

Драги ученици, наставници и родители,

Комисијата за школи и кампови при Сојузот на математичари на Македонија, одлучи да го зголеми опсегот на активности со уште една активност – Школа за млади математичари.

Школата за млади математичари е замислена да биде продолжение на Есенската математичка школа, со што на учениците ќе им понудиме континурана работа во текот на целата учебна година.…

Прочитај повеќе

Теми на Есенската математичка школа 2023 и наградни учества

Драги ученици,

Темите на Есенската математичка школа 2023 наменета на ученици од 4 одделение до 9 одделение и ученици од I година до IV година, која ќе се реализира во месеците октомври и ноември 2023 на Природно- математичкиот факултет во Скопје се следните:

 • 4 одд.
  Броеви, Благица Милисова, професор по математика, ООУ „Браќа Миладиновци“, Пробиштип
  Програма: Собирање и одземање на природни броеви, дешифрирање на равенства.
Прочитај повеќе

Пријавување учество на Есенската математичка школа 2023

Драги ученици,

Сојузот на математичари на Македонија и оваа година во месеците октомври и ноември организира Есенска математичка школа за ученици од 4 одделение до 9 одделение од основно образование и ученици од I година до IV година од средно образование. Предавањата на школата се во саботите на Природно-математичкиот факултет во Скопје.…

Прочитај повеќе

Доделување дипломи од Есенската математичка школа 2022

На 24.12.2022, сабота, во просториите на Природно – математичкиот факултет во Скопје се одржа последната активност од Есенската математичка школа 2022 во организација на Сојузот на математичари на Македонија (15.10 – 03.12.2022) – доделувањето на дипломите за постигнатиот успех на завршниот тест.

Дипломите на учениците им ги врачија нивните наставници, предавачите на школата, кои им порачаа на учениците да продолжат да ја сакаат математиката и да стекнуваат секојдневно нови математички знаења.…

Прочитај повеќе

Информација за доделувањето дипломи од Есенската математичка школа 2022

Драги ученици,

Ве потсетуваме дека доделувањето на дипломите за успехот на завршниот тест на Есенската математичка школа 2022 ќе се одржи на 24.12.2022 година, сабота, со почеток во 10 часот во Математичкиот амфитеатар М121 на Институтот за математика при Природно-математичкиот факултет во Скопје.

Ве очекуваме!

Проф. д-р Ирена Стојковска,
Раководител на ЕМШ2022…

Прочитај повеќе

Информација за завршниот тест на ЕМШ2022

Драги ученици,

Ве информираме дека завршниот тест на Есенската математичка школа 2022 ќе се одржи на 03.12.2022 (сабота), со почеток во 10 часот, во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје. Учениците треба да бидат пристигнати во 9.30 часот пред зградата на ПМФ, за да бидат распределени во просториите за полагање на тестот.…

Прочитај повеќе

Учениците од ЕМШ2022 го прославија Светскиот ден на детето

Ја прифативме поканата на Комерцијална банка и Фудбалската федерација на Македонија заедно да ја споделиме љубовта кон македонскиот фудбал и да се приклучиме кон прославувањето на Светскиот ден на детето под мотото #ЕденТим и да го насочиме вниманието кон прашањата важни за децата – како што се еднакви можности, квалитетно образование, здрава животна средина и ментално здравје за секое дете.…

Прочитај повеќе

Известување за Есенската математичка школа 2022

Драги ученици,

Оваа сабота, 29.10.2022 година, продолжуваме со наставата на Есенската математичка школа 2022, која во план е да се дореализира во следните четири последователни саботи: 29.10, 05.11, 12.11 и 19.11 по следниот распоред:

 • 10:00 – 11:45 ПРЕДАВАЊА
  (2 часа од по 45-50 мин. и една пауза од 5-10 мин.)
 • 11:45 – 12:15 УЖИНКА (30 мин)
 • 12:15 – 14:00 ПРЕДАВАЊА
  (2 часа од по 45-50 мин.
Прочитај повеќе

Информации за првиот ден на Есенската математичка школа 2022

Драги ученици,

Во сабота на 15.10.2022 година започнува Есенската математичка школа 2022 во организација на Сојузот на математичари на Македонија. Од 8.30 до 9.15 часот е планирана регистрација на учениците во холот во приземјето на горната зграда на Природно-математичкиот факултет во Скопје (локација на Google Maps). Од 9.15 до 9.45 часот е отварањето на школата во Математичкиот амфитетар М121 (на првиот кат).…

Прочитај повеќе

Пријавени ученици на Есенската математичка школа 2022

Драги ученици,

На Есенската математичка школа 2022 се пријавија следните ученици:

Список на пријавени ученици на ЕМШ2022

Во текот на следната недела, најдоцна на 13.10.2022 година, ќе биде објавен подетален распоред за активностите на првиот ден на школата (отварање на школата и распоред на учениците по простории).

Ве очекуваме заедно да освојуваме нови математички врвови!…

Прочитај повеќе