Дополнителни информации за проектот „Математички институт за научно-истражувачки подмладок“

Почитувани,

рокот за поднесување на трудовите за Ученичката конференција по математика и информатика се продолжува до 30.09.2022 година, петок.

Сите детали околу изработката на трудот може да ги најдете овде.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Прогласување државни прваци за основно образование

Почитувани,

на 7.06.2022 година, вторник, на Природно-математичкиот факултет во Скопје се одржа дополнително тестирање за избор на државен првак за шесто одделение. Во прилог се задачите кои ги решаваа учениците.

Државен првак за шесто одделение се прогласува ученикот Валентино Атансоски од ООУ „Кочо Рацин“, Скопје.

Државен првак за осмо одделение се прогласува ученикот Лео Нелоски од ООУ „Григор Прличев“, Охрид.…

Прочитај повеќе

Конечни резултати од ЈММО2022

Почитувани,

Во прилог се конечните резултати и распределбата на медали на ЈММО 2022.

Избрана e екипата што ќе ја претставува нашата земја на 26. Јуниорска Балканска Математичка Олимпијада:

  • Дамјан Давков, ученик во IX одделение при ООУ „Ванчо Прке“-Штип
  • Димитар Фидановски, ученик во I година при ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
  • Марко Митевски, ученик во IX одделение при ООУ „Кирил Пејчиновиќ“, Кисела Вода, Скопје   
  • Марко Серафимовски, ученик во IX одделение при ООУ „Владо Тасевски“, Карпош, Скопје
  • Нина Ламева, ученичка во IX одделение при ООУ „Браќа Миладиновци“, Аеродром, Скопје
  • Леонид Тодороски, ученик во IX одделение при ООУ „Григор Прличев“-Охрид

Со нашите олимпијци ќе бидат:

  • Делчо Лешковски, како водач,
  • Анастасија Трајанова, како заменик водач.
Прочитај повеќе

Прелиминарни резултати од ЈММО2022

Почитувани,

Комисијата за Македонска математичка олимпијада за учениците до 15,5 години и меѓународни натпревари за учениците до 15,5 години ги прегледа решенијата на олимпијците и ја подготви следната листа со

прелиминарни резултати од ЈММО2022

Приговорите на резултатите испратете ги на Делчо Лешковски dleskovski@gmail.com во текот на денешниот ден (07.06.2022) најдоцна до 21.15 часот.…

Прочитај повеќе

ЈММО2022

Почитувани,

Денес, 07.06.2022, во просториите на ПМФ со почеток во 10 часот се одржа дваесет и шестата Јуниорската Македонска Математичка Олимпијада (ЈММО 2022).

Во прилог се задачите и решенијата на задачите од овој натпревар.

Прелминарните резултати очекувајте ги на интернет страницата на СММ smm.org.mk во текот на денешниот ден најрано во 18 часот.…

Прочитај повеќе

SEEMOUS 2022

Почитувани,

на Меѓународниот студентски натпревар SEEMOUS 2022, студентот Лука Хаџи Јорданов, освои сребрен медал.

Натпреварот се одржа во периодот од 27.05.2022 до 1.06.2022 година во Палиќ, Србија, а водач беше  проф. д-р Никита Шекутковски од ПМФ.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Избор и прогласување на државни прваци за основно образование

Почитувани,

во согласност со член 20 од Правилникот за организирање и изведување на натпреварите по математика во основното образование, Комисијата за задачи за натпревари по математика во предметна настава, ја донесе следната одлука:

Државен првак за седмо одделение се прогласува ученикот Никола Стојковски од ООУ „Ѓорѓија Пулевски“, Аеродом, Скопје

Во осмо и деветто одделение изборот ќе се направи според резултатите на ЈММО 2022, од оние ученици кои освоиле 100 поени на државниот натпревар.…

Прочитај повеќе

Резултати од првата селекција за IEO

Почитувани,

право на учество на втората селекција имаат следните ученици:

1Јана Срезовска
2Стефан Ѓорѓијевски
3Андреј Гелев
4Стефанија Кузмановска
5Давид Ставров
6Рина Толева
7Стефанија Димовска
8Марко Сандев
9Соња  Галиќ
10Давид Арсовски
11Вања Чижбаноски
12Илина Јовановска
13Деа Денковска
14Марин Ивановски
15Михаела Ѓорѓиевска
16Тамара Бошковска

Подготовките за Економската олимпијада ќе се одржуваат во траење од 4 седмици, почнувајќи од следната недела.…

Прочитај повеќе

Меѓународна економска олимпијада-IEO

Почитувани,

во саботата на 21.05.2022, во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје, се одржа првата селекција за тим кој ќе не претставува на Петтата меѓународна економска олимпијада во периодот 26.07 – 1.08.2022. 

Ќе следуваат подготовки за учесниците пласирани во вториот круг.

Повеќе информации за подготовките ќе бидат споделени во тек на следната седмица.…

Прочитај повеќе

Информација за ЈММО 2022

Почитувани,

26. Јуниорска македонска математичка олимпијада ќе се одржи на 07.06.2022 година, вторник, на Природно-математичкиот факултет во Скопје.

Учесниците треба да бидат пред факултетската зграда најдоцна во 9 часот и 15 минути.

Натпреварот ќе започне во 10 часот.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе