Информација за ЈММО 2022

Почитувани,

во прилог е списокот ученици кои се поканети на 26. Јуниорска македонска математичка олимпијада. Натпреварот ќе се одржи на Природно-математичкиот факултет во Скопје. За времето на одржување ќе бидете дополнително информирани во текот на следната недела. Право на учество имаат и сите учесници од државниот натпревар по математика за средно образование, кои освоиле најмалку пофалница, и на денот на одржувањето на ЈБМО 2022, 30 јуни, ќе имаат помалку од 15,5 години (Тие ученици мора да го потврдат своето учество кај Претседателот на комисијата за ЈММО и Меѓународни натпревари за ученици до 15,5 години д-р Делчо Лешковски, на dleskovski@gmail.com).…

Прочитај повеќе

Конечни резултати од Државниот натпревар за основно образование

Почитувани,

ова се конечните резултати од 47-от Државен натпревар за основно образование:

Државните прваци по одделенија ќе бидат дополнително одредени.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Информација за IMO тест

Почитувани,
Заради учество на неколкумина од поканетите натпреварувачи на Европската олимпијада по физика, изборниот тест за ИМО ‘22 се поместува за деновите 17. и 18. мај.
Натпреварот ќе започнува во 10:00 часот. Поканетите 12 ученици е потребно да бидат пред зградата на ПМФ-Скопје најдоцна во 9:30 часот.
Учеството да се потврди на е-mail адресата: mirko.petrushevski@gmail.com
Ваш СММ !…

Прочитај повеќе

Државен натпревар за основно образование

Почитувани,

47-от Државен натпревар по математика за учениците од основните училишта, ќе се одржи на 14.05.2022 година, сабота, со почеток во 10.00 часот, во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје, долна и горна зграда.

Натпреварот ќе трае 180 минути. 

Учениците треба да се во дворот на факултетот во 9.30 часот.…

Прочитај повеќе

Историски успех на македонската екипа на БМО2022

Почитувани,

Чест и задоволство ни е да ве известиме за големиот успех на македонската репрезентација на Балканската математичка олимпијада БМО 2022! 

На овогодинешната олимпијада за прв пат во историјата на Македонија постигнат е златен медал на БМО, освоен од Никола Спировски. Покрај златниот медал, имаме и два сребрени медали, освоени од Дамјан Давков и Јан Стојановски, еден бронзен медал освоен од Алексиј Тасиќ и две пофалници, освоени од Јасна Илиева и Блаже Суклевски.…

Прочитај повеќе

Започна BMO 2022

Почитувани,

Екипата на BMO го започна патувањето од просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје до Агрос, Кипар, каде ќе се одржи 39. Балканска математичка олимпијада.

Лидер на тимот е Никола Велов, а заменик лидер Петар Филиповски.

Да им посакаме среќен пат и успешен натпревар!

Дел од атмосферата на тргнувањето низ фотографии:

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Екипа за BMO 2022

Избрана е македонската екипа за БМО 2022!

МКД 1 Никола Спировски
МКД 2 Јасна Илиева
МКД 3 Блаже Суклевски
МКД 4 Алексиј Тасиќ
МКД 5 Јан Стојановски
МКД 6 Дамјан Давков

Со оглед дека три натпреварувачи на тукушто одржаната ММО завршија на делба на 6то место (имено Марија Атанасова, Дамјан Давков и Емилија Николовска), надлежната комисија одлучи како ад-хок критериум за разрешување на настаната ситуација да послужат постигнатите резултати на Третиот меморијален математички натпревар Александар Блажевски – Цане

Прочитај повеќе

Информации за IEO

Почитувани,

Почитувани,

За прв пат оваа година, Сојузот на математичарите организира селекција за Меѓународната економска олимпијада. Бордот на ИЕО, согледувајќи ја сериозноста и искуството на СММ во организација и спроведување на домашните и меѓународните натпревари, на СММ му ја довери задачата да селектира и испрати тим на Петтата ИЕО. Се надеваме да ја промовираме оваа селекција и истата во следните години да премине во Македонска економска олимпијада.…

Прочитај повеќе

Конечни резултати од ММО 2022

Почитувани,
во прилог се конечните резултати од 29. Македонска математичка олимпијада.

Честитки до сите учесници за прикажаните знаења. 

Тестот за избор на македонската екипа за ИМО 2022 ќе се одржи викендот 21-22. мај во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје. Подетални информации во текот на следните денови.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе