Информации за EGMO

Европската женска математичка олимпијада (EGMO) https://www.egmo.org/  ќе се одржи во периодот од  15.04.2020 до 21.04.2020 година (https://egmo2020.nl/) во Egmond aan Zee, Холандија. За избор на македонската екипа, СММ ќе одржи две квалификациони тестирања на најдобрите натпреварувачки од минатата година на натпреварите по математика за ученички до 18 години. Тестирањата ќе се одржат на 16 и 23 февруари 2020 година со почеток во 9 часот и 30 минути на Природно-математичкиот факултет во Скопје. Ги замолуваме ученичките да го потврдат своето учество на mirko.petrushevski@gmail.com и да бидат на ПМФ во 9 часот во наведените термини пред просторијата број 127.

Критериуми (ученички до 18 годишна возраст)

 • Прва или втора награда на државен натпревар по математика (во учебната 2018-19)
 • Златен, сребрен или бронзен медал на ЈММО или ММО (во учебната 2018-19)
 • Учество во национален тим на ЈБМО, БМО, ЕГМО или ИМО (во учебната 2018-19)

Критериумите ги исполнуваат следните 30 ученички:

VII одделение  

 • Деа Деспотовска ООУ„ Ј. Х. Песталоци“ Скопје
 • Нина Ламева ООУ „Браќа Миладиновци“ Скопје
 • Елена Илова ООУ„Тоде Хаџи-Тефов“ Кавадарци
 • Искра Нечаковска ОУ „Св.Климент Охридски“ Битола
 • Елена Стојоска ОУ „Христо Узунов“ Охрид   
 • Јана Кировска ПОУ „Јахја Кемал“ Скопје
 • Магдалена Атанасовска ООУ „Димитар Миладинов“ Скопје
 • Елена Петреска ООУ „Ѓорѓија Пулевски“ Скопје
 • Јована Димитрова ООУ „Љубен Лапе“ Скопје

VIII одделение  

 • Михаела Смилевска ООУ „Кирил Пејчиновиќ“  Скопје 

   IХ одделение  

 • Марија Атанасова ООУ „11 Октомври“  Скопје
 • Ивона Зикова ООУ „Вера Циривири –Трена“  Скопје
 • Емилија Николовска ОУ „Григор Прличев“ Охрид
 • Матеа Пеева ОУ„Св. Климент Охридски“ Битола
 • Стефанија Јoвческа ООУ „Вера Циривири –Трена“ Скопје

I година

 • Нина Петковска Скопје
 • Мила Крајчевска Битола
 • Александра Пецаковска Битола
 • Катја Сандевска Скопје

II година

 • Кристина Тасева ПСУ „Јахја Кемал“ Скопје
 • Јасна Илиева ПСУ „Јахја Кемал“ Скопје
 • Сташа Петровиќ СУГС Гимназија „Орце Николов“ Скопје
 • Теодора Санева „Љупчо Сантов“ Кочани
 • Ива Јоргушеска ПСУ „Јахја Кемал“ Скопје

III година

 • Ангела Тошеска ПСУ „Јахја Кемал“ Скопје
 • Христина Митреска ПСУ „Јахја Кемал“ Струга

IV година

 • Анастасија Тортевска ПСУ „Јахја Кемал“ Скопје
 • Михаела Хаџиска ПСУ „Јахја Кемал“ Скопје
 • Ангела Бушеска ПСУ „Јахја Кемал“ Струга
 • Ангела Трпческа ПСУ „Јахја Кемал“ Струга

Претседател на комисијата за Македонска математичка олимпијада и за меѓународни натпревари за средно образование

Д-р Мирко Петрушевски