Прелиминарни резултати од Регионалниот натпревар за основно образование 2021

Почитувани,

следуваат прелиминарните резултати од Регионалниот натпревар, по одделенија, за учениците од основното образование.

Правото за приговор, може да го реализирате преку пополнување на следната форма до 19 часот во петок, 19.03.2021 година.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Победници на ПИ-ДЕН 2021

Почитувани ученици, наставници, родители и љубители на математиката, го завршивме второто заедничко прославување на Меѓународниот ден на математиката, 14 март 2021 година.

Задачите, решенијата и вашиот постигнат успех од државниот електронски натпревар, ќе ги добиете на електронската пошта со која се најавивте како учесник.

Првопласираните учесници во секое одделение/година се во следниот список.

Прочитај повеќе

Прелиминарни резултати од Регионалниот натпревар за средно образование 2021

Почитувани,

следуваат прелиминарните резултати од Регионалниот натпревар, по години, за учениците од средното образование.

Правото за приговор, може да го реализирате преку пополнување на следната форма до 23 часот во вторник, 16.03.2021 година.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Решенија на задачите од Регионалниот натпревар по математика 2021

Почитувани,

следуваат задачите и решенијата кои ги подготвија Комисиите за натпревари во основното и средното образование.

Регионалниот натпревар по математика 2021 се реализираше со посредство на Microsoft Teams, во соработка со делегатите кои се грижеа за регуларноста на целиот натпревар.

Низ слики ви пренесуваме дел од атмосферата во која се реализираше Регионалниот натпревар 2021.…

Прочитај повеќе

ПИ-ДЕН 2021

Почитувани натпреварувачи,

Математичкиот државен електронски натпревар ПИ-ДЕН се реализира во чест на Меѓународниот ден на математиката, 14 март.

Задачите кои ги подготвивме се поставени на следната веб страна

smm_pi_den_2021

Натпреварот, ќе се реализира со помош на компјутер, мобилен телефон, таблет или кој било друг уред со чија помош може да пристапите до електронската локација која ќе биде отворена два часа за секоја од категориите:

  • 1 одделение
  • 2 одделение
  • 3 одделение
  • 4 и 5 одделение
  • 6 и 7 одделение
  • 8 и 9 одделение
  • I и II година
  • III и IV година
  • 18+

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Информации за Регионалниот натпревар за четврто и петто одделение

Почитувани,

задачите за Регионалниот натпревар по математика за нашите најмали учесници, учениците од четврто и петто одделение, ќе ги поставиме во сабота, 13.03.2021 година, на оваа адреса:

umm-contest-reg-2021

Ве потсетуваме да бидете таму во сабота за да може да пристапите до задачите. Формата за работа е иста како за општинскиот натпревар, а контролата ќе ја вршат вашите ментори-предметните наставници.…

Прочитај повеќе

Конечен список на пријавени ученици за Регионалниот натпревар 2021

Почитувани,

заврши пријавувањето на учениците од основно и средно образование за Регионалниот натпревар по математика 2021.

Деновиве формиравме тимови од одговорни наставници кои се задолжени за вршење на контролата врз текот на натпреварот. Одржани се средби со посредство на Microsoft Teams, дадени се подетални упатства и направени се проверки на начинот на комуникација меѓу одговорните наставници и учениците.…

Прочитај повеќе

ПИ-ДЕН

Поради голем интерес на учениците за учество на натпреварот ПИ-ДЕН го пролонгираме пријавувањето до среда 10.03.2021 година, во 12 часот.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Упатство за реализација на Регионалниот натпревар по математика

Почитувани,

како што најавивме следува подетално упатство околу сите технички работи поврзани со реализацијата на Регионалниот натпревар по математика за учениците од основното и средното образование.

УПАТСТВО

Сите прашања околу упатсвото може да ги поставите на smm.osnovno@gmail.com и smm.sredno@gmail.com.

Ваш СММ!…

Прочитај повеќе

Решенија на задачите од Сигма 119

Почитувани,

ги објавуваме решенијата на задачите од списанието Сигма од рубриките:

Забелешка: Во Сигма 119 направена е печатна грешка. Решенијата на задачите од Рубриката задачи од Сигма 118 имаат погрешна нумерација од 1576 до 1590, а треба да биде од 1561 до 1575.

Искрено се надеваме дека овие решенија на задачите од списанието Сигма ќе ви помогнат во преоцесот на подготовка за претстојните натпревари по математика за учениците од средното образование.…

Прочитај повеќе