Освоивме медали на ЈБМО 2024

Почитувани,

На 28. Јуниорска балканска математичка олимпијада Македонија освои 2 бронзени медали и 1 пофалница. Бронзените медали ги освоија Никола Стојковски и Андреј Тасиќ, а со пофалница се закити Теа Ангелова. На ЈБМО 2024 Македонија ја претставуваа и Дијар Адеми, Филип Калкашлиев и Калина Грашкоска. Водач на тимот е Петар Филиповски, а заменик водач Христина Митреска.

На овогодинешната балканијада две од задачите беа македонски предлог, задача 1 во авторство на Петар Филиповски, а задача 4 (најпрестижната) во авторство на Илија Јовчески.

Ваш СММ!